Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

08:02 | October 30, 2019

garderobsrensning och att skapa en capsule wardrobe

Hej på er!

Jag fick en fråga för ett litet tag sedan där en av er läsare undrade om jag kunde prata lite mer om tips och tricks kring hur jag bygger min capsule wardrobe. Alltså min basgarderob och vilka nyckelplagg man ska säkerställa att man har i sin garderob för att alltid ha någonting att ha på sig. Jag skrev lite om basplagg och min basgarderob för ungefär ett år sedan men det är alltid ett ämne som går att utveckla. Speciellt i dessa tider när de flesta av oss konsumenter vill tänka mer hållbart.

Jag blev iallafall inspirerad av frågan och bestämde mig för att gå hem och köra en ordentlig utrensning och sortering av mina garderober. Det var på tiden! Jag brukar köra en utrensning och storstädning av mina garderober en gång i kvartalet. Och det faktum att jag har blivit lite mer “stökig” på hemmafronten sedan jag startade Organista är nästan lite roligt. Mitt företag lever och andas ju ordning och reda, hehe, men under vårt första halvår jobbade jag så mycket så att jag helt enkelt inte hade tid och fick prioritera annorlunda.

Det bästa jag vet när jag sorterar och organiserar mina garderober är i alla fall att jag ofta upptäcker att jag har allt det där jag trodde att jag saknade. Jag brukar dessutom ha en regel som är att jag rensar ur plagg som jag inte har använt det senaste halvåret-året men sparar alltid favoriterna som håller över tid. Förr shoppade jag mycket fler trendiga plagg men det mesta som får flytta in här nuförtiden är klassiska plagg som jag vill behålla för alltid!

De här bilderna tog jag alltså innan jag började! I min värld är det här kaos, jag var tvungen att fråga Matilda för att vara säker och hon intygade att det ser hyfsat stökigt ut i alla fall. Det är resultatet av tidiga morgnar och sena kvällar som gjorde att jag till slut bara slängde in mina kläder när jag gjorde mig i ordning på morgonen. Jag må lida av en släng OCD men även jag tillåter mig själv att bara släppa saker och låta det bli stökigt under perioden när tiden inte räcker till, hälsa och välmående går alltid först.

Till slut får jag dock alltid nog men den här gången gick det lite längre tid innan jag hade tid att ta tag i oordningen. Jag har dessutom varit dålig på att rensa det senaste halvåret och då blir garderoberna överfulla och så mycket snabbare stökiga. Mina garderober hade samlat på sig en del damm så jag passade även på att torka ur alla hyllor och lådor. Jag slängde ut alla kläder på sängen, rensade ut det jag inte längre använder och hängde tillbaka det jag vill behålla.

Et voilá! Och såhär ser det ut nu! Luftigt och färgkoordinerat, precis som jag vill ha det. Gissa om jag är nöjd?

Jag tänkte göra ett inlägg senare i veckan där jag ger er tips på mina bästa basplagg med länkar så att det är lätt att hitta men ungefär så här bygger jag upp min garderob. Här är t.ex. alla mina byxor. Mitt tips för en komplett bas-byxgarderob är att satsa på ett par läderliknande svarta tights och ett par vanliga svarta tights. När det kommer till jeans skulle jag satsa på ett par svarta, ett par vita och ett par ljusblå i en modell man gillar. Jag gillar både stuprör och utsvängda, så jag har två-tre modeller i varje färg och ett par kostymbyxor i varje.

En capsule wardrobe handlar alltså om att skapa en garderob där man alltid har något att ha på sig. Det blir lättast om man bygger upp en basgarderob där i princip alla plagg man har går att matcha med varandra i olika outfits! 

Förr hade jag dessutom en hel garderob (den längst till höger på bilderna längst upp i inlägget) med festklänningar. De används så sällan så jag bestämde mig för att förvara dem i lådor och ställa upp lådorna i skåpen ovanför garderoberna. Det gav mig ännu mer plats till mina ytterplagg som jag vill ha bra översikt över. Jag älskar ju mina kappor så de fick en helt egen garderob och det har resulterat i att jag använder fler av dem oftare.

Längst in till höger behöll jag en “den lilla svarta”, två längre kjolar och en byxdress som även fungerar till vardags!

Och det här är alltså mina garderober med alla kläder som jag använder väldigt ofta. Jag använder ju sällan färg under vinterhalvåret och min sommargarderob har jag ute på landet men annars hade jag haft en garderob med mer färgstarka plagg också. Färg-koordinerade garderober är det bästa jag vet och jag tror aldrig jag kommer sluta ha det så här, det funkar så otroligt bra för mig. När jag får ha det så här snyggt och prydligt blir jag dessutom ännu bättre på att hålla ordning, jag njuter liksom mer av det. Så om ni inte redan har testat så borde ni göra det!

Vita skjortor, blusar, linnen och t-shirts är ett måste i min basgarderob. De har ju dessutom den fina förmågan att kunna användas både till vardags och till lite festligare tillfällen. Som ni vet så gillar jag att matcha ett lite roligare plagg till ett basplagg för den perfekta kombon och utan att det blir “för mycket”.

Sen så måste jag ju slå ett extra slag för just stickat! I mitt fall är den stickade polon en favorit och jag har den i alla mina favoritfärger och olika modeller. Det är helt enkelt för att jag tycker det är så skönt med stickat och att det passar till allt. Precis som skjortan så kan en stickad tröja kläs upp eller kläs ner vid val av byxor eller skor. Ett par klackar, lädertights och en stickad polo är till exempelvis en snygg och skön middagsoutfit och till vardags matchar jag den med sneakers istället. Jag är ganska frusen av mig så jag använder stickat året om och därför får de stickade plaggen ta upp en hel del av utrymmet i mina garderober.

Och så till det roligaste av allt, mina skor. Jag vet inte hur det är med er men skor och väskor är det absolut roligaste i garderoben om ni frågar mig. Det är alltid först när jag får på mig ett par snygga skor som min outfit känns fulländad. Jag kan egentligen ha på mig hur enkla kläder som helst, bara jag får sätta på mig ett par klackar så känner jag mig redo för allt. Därför gillar jag att ha många valmöjligheter när det kommer till just det och jag har egentligen alldeles för många skor. Svarta, vita, beigea, höga, låga, varma, kalla osv, osv.

Sammanfattningsvis!

Mitt allra bästa tips för att få till en hållbar capsule wardrobe är att börja med en stor utrensning. Det första du ska göra är alltså att “shoppa”  i din egna garderob. Spara plaggen som du använder ofta och bygg upp en bra basgarderob som nämnts ovan. Då kommer du märka precis vad du saknar och kan sedan komplettera med detta. Jag hoppas att ni känner er lite inspirerade att ta tag i saken och senare i veckan kommer jag tipsa om fler av mina favoriter när jag bygger upp min basgarderob!

Puss & kram!


8 kommentarer8 kommentarer om “garderobsrensning och att skapa en capsule wardrobe”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • När man kommenterar för andra gången samma vecka vet en att du skriver bra inlägg! 🙂 Iaf, jag bygger just nu en kapselgarderob till jobbet och är på jakt efter bas T-shirts i vitt o svart men hittar inga som funkar till min längd! Är 175 och alla tröjor blir till magtröjor i M, så undrar därför vad du kör på?

  Reply
 • Hej fina du! Tack så mycket, det värmer verkligen. Vad roligt! Jag är 176 och använder den här i storlek Small från Bread and Boxers och upplever absolut inte att det blir någon magtröja, så den är ett tips! Finns i både svart, vit och beige. Kram!

  Reply
 • Vilket kul inlägg! Jag har precis flyttat tillbaka till Sverige efter fem år utomlands och ett sju år långt förhållande som tagit slut. Var tvungen att lämna mer än hälften av alla mina kläder som skänktes till välgörenhet. Det jag packade med mig var just klassiker och favoriter, men nu är garderoben inte stor. Eller den existerar inte ens eftersom jag pendlar boende mellan en vän och min mamma innan jag hittat eget. Längtar tills jag har eget boende igen och kan få hänga in och vika och sortera alla plagg, älskar ordning och reda. Det är inge vidare kul att ha de få ägodelar man har nedpackade i resväskor på tre olika ställen. Men så blir det ibland, snart har jag boende och garderob igen, snart!

  Reply
 • Tack snälla! Vilken omställning, hoppas att du mår bra trots omständigheterna och att förändringen var välbehövlig. Jag förstår att det måste vara jobbigt att inte ha allt på ett och samma ställe. Lycka till med allt! Kram på dig.

  Reply
 • Härligt! Måste göra samma sak snart…hur gör du med det du rensar ut? Hos mig hamnar det ofta i påsar som sen aldrig kommer iväg 🙈

  Reply
 • Gör det! Det är en så skön känsla efteråt. Ja du, man vill inte hamna i det där stadiet då sakerna aldrig kommer iväg. Jag har varit med om det många gånger förr och jag har verkligen inte tid att sälja och ge vidare själv så nu för tiden beställer jag hem påsar från Sellpy och skickar iväg det mesta dit, det är så smidigt. Finare plagg lämnar jag in hos Arkivet, jag upplever att man kan få plaggen sålda för lite mer där, framförallt när det är lite finare märken. Kram!

  Reply
 • Tack tack tack Linn för inspon till garderob. Jag är själv på jakt efter att skapa / införskaffa mig en ny garderob skräddarsydd efter det jag vill ha!
  Super fin blogg med härligt upplägg och stil <3
  Kramar

  Reply
 • Tack, vad kul att ni tyckte så mycket om inlägget om min Capsule Wardrobe. Missa inte det här inlägget där jag skriver mer om hur jag planerar mina inköp för att skapa den perfekta basgarderoben. Vad glad jag blir att du gillar bloggen så mycket, stor kram!

  Reply