Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

08:47 | September 12, 2019

att starta bolag del 1 – domän, aktiebolag, kapital och varumärkesskydd

Hej på er!

Sedan jag var i uppstartsfasen med Organista och den första perioden vi har varit igång har jag hunnit lära mig en hel del och samlat på mig en massa erfarenheter som jag mer än gärna delar med mig av. Vissa av er har skrivit till mig och frågat om jag kan göra ett inlägg som handlar om hur man startar ett bolag som Organista. Och det tänkte jag göra nu, inlägget blev dock så långt så jag kommer få dela upp det i några delar och den första delen kommer handla om att hitta en domän, starta ett aktiebolag, skaffa kapital och att skydda sitt varumärke. Nu kör vi!

Domän och konton

Mitt tips är att så tidigt som möjligt börja leta efter en passande domän. Så fort du har en idé om vad företaget ska heta eller syssla med. Köp domänen om den inte är för dyr och skapa konton på sociala medier med samma namn så fort det bara går. Det behöver du inte ha något registrerat varumärke eller bolag för att göra och ofta heter ditt varumärke utåt en sak men aktiebolaget bakom något annat. Jag hade faktiskt tänkt mig ett helt annat namn när jag satte igång och hade så många olika förslag, som så klart ALLA var upptagna. Jag vet inte hur många timmar jag la på att komma på ett bra namn, men alla domäner var upptagna. Jag ville ha ett namn som direkt förde tankarna till organisering men ville inte heller nischa företaget till just reseprodukter. När jag satt en kväll och letade lediga domäner så kom jag på namnet Organista. Jag var jag först lite skeptiskt för att jag egentligen inte ville ha ett feminint namn men när jag började skissa på en logga och frågade mina vänner vad de tyckte så kändes det bara bättre och bättre. Jag får jätteofta höra hur bra namnet är för att det förklarar precis vad företaget gör och står för.

Tips!
Hos Loopia kan ni snabbt och enkelt söka efter domännamn för att få veta om de är lediga eller inte. Hittar du en domän som är till salu så rekommenderar jag att ni kontaktar ägaren av den via en domänmäklare. Vi fick organista.se för ett par tusenlappar men organista.com kostade desto mer. Det var ett stort amerikansk bolag som ägde .com-adressen men tack vare Otmore Limited som hjälpte oss att förhandla med ägaren så fick vi den till slut till ett bra pris.

Tänk på!
Att ju kortare domän desto bättre men också desto dyrare och svårare att få tag i. En bra domän kommer dock att underlätta när potentiella kunder vill hitta till ditt företag så det kan vara värt att lägga lite extra tid och pengar på det här.

Starta aktiebolag

Nu börjar allvaret och det är dags att registrera dig som bolag. Det finns en sida som kommer vara central genom hela den här processen. Nämligen bolagsverkets e-tjänst verksamt.se. Det är här du loggar in och skapar en stiftelseurkund. Det vill säga ett dokument där man redovisar för vilket datum bolaget skapas, hur mycket varje aktie ska kosta, hur många aktier och procent som varje ägare innehar, bolagsordningen (dvs vilka som ska sitta i styrelsen) och ett föreslaget företagsnamn. Dokumentet ska skrivas under av alla firmatecknare och det går att göra direkt i e-tjänsten. Jag som startade mitt bolag ensam behövde en suppleant till styrelsen och då får man välja en familjemedlem så mitt val föll på pappa. Tills vi tillsätter en “riktig” styrelse så är det alltså jag och pappa bara, men han är inte aktiv i bolaget och behöver inte göra någonting förutom att stå med på pappret.

Därefter är det dags att sätta in aktiekapitalet på ett bankkonto. När man startar bolag kan man tyvärr inte göra allt via webben ännu men det är säkert bara en tidsfråga innan det går. Du kommer behöva göra ett par besök hos banken för att starta konto, skriva på papper och legitimera dig. Mitt tips är därför att välja ett bankkontor som ligger i närheten av var du brukar arbeta eller spendera dina dagar. Banken kommer att ordna med de tjänster du behöver som företagare. De kommer även ta fram ett intyg som du i din tur ska skicka till Bolagsverket. Intyget är ett bevis på att pengarna är inbetalda och det är först när det har skickats in som ditt företag kommer granskas och registreras om punkterna ovan godkänns.

Mitt tips innan ditt första möte med banken är att skriva en verksamhetsbeskrivning, dvs. ett dokument där du beskriver din verksamhet och dess syfte, definierar produkten/tjänsten och uppskattar hur det kommer gå ekonomiskt. Ju tydligare den är, desto bättre intryck gör du hos banken. Jag valde att starta mitt företagskonto för Organista i Nordea där jag har mitt andra företag. När alla firmatecknare har skrivit under stiftelseurkunden och företaget har anmälts för registrering (dvs betalat avgiften för att starta ett bolag på 1900 kr), så är bolaget bildat.

Helt klart blir det dock inte förrän Bolagsverket har beslutat om att registrera ditt bolag. Det är först då du får ditt organisationsnummer och tillåts sätta igång din verksamhet. Det är även i detta skede som du får veta ifall namnet på ditt företag går igenom. På verksamt.se får man nämligen skriva in en rangordning av olika namn så är förhoppningsvis något ledigt. När bolaget är registrerat ska man anmäla en verklig huvudman inom fyra veckor. Det är förmodligen du själv, om det är du som äger flest aktier i och kontrollerar bolaget. Du skall även ansöka om F-skatt och moms. Det gör man också inne på verksamt.se.

Tänk på!
Du kan döpa ditt aktiebolag till vad som helst egentligen. Jag försökte först med Organista AB men eftersom det finns en person i Sverige som heter Organista så godkändes inte det. Istället blev det Organista Official AB men sen har jag varumärkesskyddat Organista. Hur det går till kommer vi snacka mer om längre fram.

Investering och kapital

Jag sparade ganska länge för att ha kapital nog att dra igång Organista. Den minsta insättning du kan göra för att få registrera ett bolag är 50.000 kr. Nu har det dock kommit in ett förslag där man ska minska kravet till 25.000 och, enligt informationen jag kan hitta, föreslås det träda i kraft den första januari 2020. Jag har så klart investerat mer än så för att jag visste att det krävdes mycket pengar i kassan när jag skulle ta fram mina produkter och lägga den första stora beställningen. Det sista året tog jag till hårdhandskarna med sparandet och la undan stora delar av min lön varje månad. Jag valde dessutom bort mycket annat som jag annars brukar spendera pengar på men det var det värt flera gånger om. Jag upplever att det är mycket enklare att spara när man har ett tydligt mål med sparandet och att starta ett nytt företag som jag har drömt om så länge sporrade iallafall mig.

Tips!
Hur stort kapital du behöver för att dra igång ditt bolag beror så klart helt på vad det är för typ av företag du vill starta och vad det är för produkt/tjänst ni kommer erbjuda. Ska du ta fram en helt ny produkt som jag gjorde och ha ett hyfsat stort lager så räkna med ett par hundratusen.

Tänk på!
Om du lägger in privata (och redan skattade pengar) i ditt företag som jag gjorde så gör det som ett villkorat aktieägartillskott. Det kan en redovisningsbyrå hjälpa dig med och det innebär att du kan betala tillbaka pengarna till dig själv när ditt företag går med vinst men du kommer inte behöva skatta på pengarna igen. Jag som redan har ett annat företag hade kunnat starta Organista som dotterbolag till mitt andra bolag och då hade jag kunnat flytta oskattade pengar mellan bolagen men eftersom jag vill att mina bolag ska vara helt oberoende av varandra så fick det bli ett villkorat aktieägartillskott. Du kan läsa mer om det och ovillkorat aktieägartillskott här.

Varumärkesskydd

Varumärkesskydd är A och O om ni frågar mig, men det kanske inte är det första man tänker på när man precis har kommit igång och har huvudet fullt av en massa kreativa och roliga idéer. I våras var jag, Johan och Matilda på ett frukostevent med Otmore som hette Otmore Shares: Fashion och det handlade just om vikten av varumärkesskydd i modebranschen. Vi fick bland annat lära oss att det finns verksamheter och företag som systematiskt kapar varumärken och skyddar dem i andra länder. Har man inget skydd i det landet kan det helt enkelt vara kört att skapa en marknad där, eller så blir man utpressad och får betala väldigt mycket pengar för att “köpa” tillbaka sitt varumärke. I värsta fall kan man råka ut för att kaparen hävdar varumärkesintrång och stoppar produkter som exporteras ut ur landet. Kort och gott, du borde skydda ditt varumärke i de länder du planerar att vara verksam, men det är även en fördel om du skyddar det i fler länder än så. Ett registrerat varumärke innebär rätten att vara verksam och Kina är störst på att kapa varumärken så där vill man vara vaksam. Många svenska varumärken har varumärkesproblem i just Kina.

Jag kontaktade Otmore direkt efter eventet och bad om ett möte för att få hjälp med mitt varumärkesskydd. Det är nämligen det Otmore gör – hjälper dig att hantera registreringen av varumärken och specifika produkter i länder där det behövs. Vi började med att skydda Organista inom EU för att det ger skydd i alla 28 länder (inklusive Sverige) genom en och samma registrering. Med länder som Kina, USA, Norge och resten av världen måste vi skaffa separata varumärkesskydd och det är helt olika villkor och priser för olika länder. Det är här som Otmore har underlättat något enormt och de informerar hela tiden mig om hur läget ser ut och vad det kostar att skydda mitt varumärke i olika länder.

Tips!
Det kostar en del att registrera ditt varumärke och det kan vara krångligt att veta under vilka produktkategorier du vill ansöka om skydd (ju fler kategorier desto dyrare) så mitt tips för den bästa tänkbara starten är helt klart att anlita ett bolag som Otmore. Det är en djungel där ute!

Fortsättning följer…


17 kommentarer17 kommentarer om “att starta bolag del 1 – domän, aktiebolag, kapital och varumärkesskydd”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Bra inlägg! Det här med namn är verkligen svårt. Jag har reggat .nu och .se, men .com är upptaget. Tycker du man kan köra på en .se adress? Känns inte som att jag kommer att komma på ett helt ledigt namn! 😂 Och kan man heta .se på sociala medier?

  Reply
 • Hej fina du! Ja det är riktigt klurigt. Tycker att .se är en jättebra start. Jag hade enbart .se i början och sen köpte jag loss .com-domänen. Det var inget billigt beslut men det kändes viktigt för mig. Jag tror det beror på vad du planerar med din verksamhet. Ska du enbart vara verksam i Norden eller vill du sälja internationellt? Då kan du såklart heta .se på sociala medier också. Det finns flera företag som gör det. Kram och lycka till!

  Reply
 • Tack! Vilket fantastiskt bra inlägg. Ser fram emot fortsättningen!

  Reply
 • Wow, så roligt att höra att ni gillar mina “Starta bolag”-inlägg, tack! Det är så mycket information och kunskap som ska sammanfattas i varje inlägg så det tar lite tid men mitt mål är att publicera ett var eller varannan vecka tills jag har betat av allt jag har lärt mig. Kram!

  Reply
 • Undrar lite över fördelen med att registrera sitt företag som ett aktiebolag jämfört med bara som ett vanligt företag, om du vet eller har någon tanke kring det? Om jag förstått det rätt så går det att bara registrera ett företagsnamn, alltså utan att lägga 50k på ett AB. Men det kanske finns en fördel med att göra det?

  Reply
 • Tack för din kommentar! Skillnaderna mellan AB och Enskild Firma är ganska många. En är att man gör skillnad på privatperson och bolag och företaget får ett eget organisationsnummer. Har man Enskild Firma gör man ingen skillnad på företaget och dig som privatperson, organisationsnumret blir grundarens personnummer, och med det sagt är AB ett säkrare alternativ. Det kan bara vara en person som äger en enskild firma, gentemot AB där det kan vara hur många som helst. Då går det att ta in investeringar och flera delägare. Planerar du i framtiden att skaffa anställda så går det tydligen (som jag har uppfattat det) att göra i en Enskild Firma, men med ett AB finns det många fördelar för personalen så som löneförmåner och friskvårdsbidrag. Ska man dessutom handla med andra företag är det nästan alltid ett AB som gäller som krav. Företagsnamnet på en enskild firma blir dessutom endast skyddat i det län där man har registrerat företaget. Men med AB täcker skyddet i hela Sverige. Man kan dessutom betala ut en del av överskottet i bolaget som vinst, vilket beskattas lägre än en lön som anställd. Ja, fördelarna är många! Jag skulle enbart rekommendera Enskild Firma om du ska arbeta ensam i bolaget samt aldrig kommer över brytningsgränsen så att du får skatta bort för mycket av pengarna du tjänar. Det är definitivt värt att kolla upp i alla fall, innan du bestämmer dig. Kram!

  Reply
 • Vilken grym guide! Helt fantastisk! Tydlig! Hejja! Längtar till nästa!

  Reply
 • Tack för din kommentar, alltid roligt att höra att det uppskattas. Kram!

  Reply
 • Intressant! Kul att du vill skriva om detta!

  Reply
 • Härligt att det uppskattas med lite mer jobb-relaterade inlägg! Kram på dig.

  Reply
 • Så grymt bra att du väljer att dela med dig av det här. Uppskattas till tusen!

  Reply
 • Tack snälla, och glöm inte att fråga om jag missar något som ni undrar över när det kommer till uppstarten av Organista. Kram!

  Reply
 • Hej!
  Vill börja med att säga att du är GRYM!
  Och detta fantastiska inlägg, så genialiskt. Jag jobbar som Redovisningskonsult och vill verkligen inspirera och göra det lättare för människor att starta eget, det handlar så mycket om att bara tro på sig själv. Många har som undantag att just detta som du skriver om är så svårt och sätter upp en vägg av problem med att komma igång. Sättet du skriver på gör det SÅ mycket lättare att förstå med en superpositiv känsla vilket gör att det låter nästan lite kul! Därför så har jag faktiskt refererat till just detta inlägg när jag har kontakt med specifik unga tjejer som vill ha hjälp med att starta bolag. Hoppas detta är OK. Och jag kommer följa din resa och alla andra tjejer jag kan inspirera med glädje <3

  Tack för att du är du!

  Kram!

  Reply
 • Wow, tack själv! Vad glad jag blir, det är precis det jag vill uppnå med de här inläggen och det är absolut ok att du delar! Stor kram och tack igen för din härliga kommentar, den gav mig så mycket pepp och energi.

  Reply
 • Hej Klara, Så bra att du skriver här. Mitt uppe i att starta eget och så mkt som driver runt i huvudet! Lite frågor som dykt upp och skulle vilja komma i kontakt med dig. Hur?
  Allt gott,
  Liza

  Reply
 • Väldigt bra, kortfattat och informativt för mig som går i bolagstankar men är inte där ännu! Mera av detta tack!

  Reply
 • Roligt att det uppskattas. Hoppas att du har möjlighet att förverkliga dina tankar! Du hittar del 1, 2 och 3 här. Kram på dig!

  Reply