Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

07:47 | April 29, 2019

att anlägga trädgårdsland och förgylla livet med växter

Hej favoriter!

Ok, nu ska ni få följa med mig på ett av de roligaste projekten jag har gjort på länge, nämligen att anordna en hel köksträdgård ute på landet. Som ni vet så sålde jag ju min mammas stuga för några år sedan och har saknat trädgården där varje dag sedan dess! Där hade jag pallkragar fyllda till bredden med grönsaker av olika slag, marktäckande smultron och jordgubbar, potatis som aldrig tog slut och bärbuskar i varenda hörn.

Jag har alltid stått fast vid att trädgårdsfix är som terapi för själen! När jag rensar ogräs, planterar och rår om mina växter stänger jag av allt och jag tänkte berätta lite mer om hur ni kan förbättra ert liv med hjälp av plantor och vad det har betytt för mig.

Jag blir alltid som ett barn när jag får åka till Plantagen i Värmdö Centrum, det är som en enda stor leksaksbutik där jag kan strosa runt i timmar.

Inför det här projektet åkte vi till Plantagen två gånger, första rundan lastade vi bilen full med pallkragar, markfilt, jord, täckbark, krukor och växthus.

 

Och under det andra besöket köpte vi alla grönsaker och örter som skulle planteras i våra nya pallkragar och krukor!

När vi hade fått ut allt till landet började vi planera!

Det var nämligen den lilla plätten bakom poolhuset som skulle förvandlas till trädgårdsland…

…och det krävdes en hel del grävande och lyftande för att få marken hyfsat jämn och börja odla.

Vissa stenar som stack upp ur jorden var antagligen delar av berget så vi jämnade till så bra det gick och sedan använde vi plattor för att stabilisera pallkragarna.

pallkrage här // innerduk till pallkrage här

När vi hade fått pallkragarna på plats, fyllt de med innerduk och jord så var det dags att skruva ihop växthuset.

Jag vet inte om ni minns men jag försökte ju få tag i det här växthuset förra sommaren men det var konstant slutsålt. Vi har så mycket rådjur ute på Värmdö så utan ett sånt här är det i princip omöjligt att odla grönsaker om man vill att de ska få stå kvar.

I den andra pallkragen bestämde jag mig för att anlägga en örtträdgård och alla örter och kryddor låter troligen rådjuren vara ifred så den pallkragen klarar sig utan växthus över. Jag planterade plantorna ganska tätt intill varandra nu så när de växer till sig lite kommer vi fixa lite fler krukor så de får ordentligt med plats och mår bra!

I växthuset planterade jag tomater, slanggurka (jag har alltid det på mina mackor, oavsett pålägg), paprika, ramslök, sallad och romansallad. Det har ju varit så fint väder nu men tomat, paprika, och gurka gillar inte kyliga nätter som ju tyvärr kan bli aktuellt igen så det är viktigt att hålla koll på vädret. Blir det kallare så kanske jag måste flytta in de plantorna tills värmen är här för att stanna igen.

Salladen kommer växa en hel del på bredden och blir ca 20 cm i diameter så det är viktigt att lämna en hel del plats runtomkring och inte ställa plantorna för tätt.

I min pallkrage med örter planterade jag oregano,  rosmarin, timjanmarockansk mynta, citronmeliss, koriander och persilja.

Kan ni föreställa er i sommar när vi kan gå hit och hämta både örter att smaksätta maten med och sallad vi kan äta till. Drömmen!

Jag tror bestämt att det här kommer bli mitt favoritställe på hela tomten, poolen och bryggan kan slänga sig i väggen, haha.

kruka till höger här // japanstarr här // glansmiskantus här // verktygsset här

Att odla, se grönsaker och örter växa till sig och sedan få skörda under sommaren är som balsam för själen. För mig handlar trädgårdsskötsel om att förbättra mitt liv med hjälp av plantor. Snacka om att man faktiskt kan köpa lycka på recept om man ska se det så.

I den här gamla spannen som jag hittade i garaget förvarar jag mina verktyg och resten hänger jag upp på spikar på väggen.växthus till pallkrage här

Jag vet inte hur jag ska förklara det men mammas gamla trädgård betydde så oerhört mycket för mig efter att jag förlorade henne. Det blev en del av min bearbetning att få gå runt och sköta om växterna hon hade planterat och nu har jag återskapat en liten del av hennes trädgård här på vårt älskade ställe. Det första Mattias sa när han såg det färdiga resultatet var “Här kommer man direkt att tänka på Anne!”.

växtskylt här

Även om jag kan skilja på alla grönsaker och örter jag valde att plantera den här gången så tycker jag det är så fint med skyltar. Det kan även vara bra när allt växer till sig och det är svårare att urskilja var en växt börjar och en annan slutar.

Runt pallkragarna la vi ut marktäckande filt och täckbark (här) så ska det mesta ogräset förhoppningsvis hålla sig borta. Under riktigt varma dagar är det bra att komma ihåg att öppna luckorna till växthuset och hålla koll så att salladen och grönsakerna inte blir för varma för det gillar dem inte.

Jag sparar alltid alla etiketter från växterna jag planterar och skriver ner allt i min trädgårdsbok. I slutet av säsongen antecknar jag i boken vad vi tyckte om det vi planterade. Vad var lättskött? Vad fick vi kämpa lite extra med? Så vet jag det tills nästa säsong!

Och så här ser det alltså ut nu! Jag kunde inte drömma om en bättre plats att ha vårt trädgårdsland på. Om några veckor kommer här vara riktigt grönt och uppvuxet. Jag längtar efter det och min placering av pallkragarna var strategisk.

Den här platsen drunknar nämligen i sol samtidigt som här är förhållandevis vindstilla när träden slår ut. Jag vill att platsen ska vara riktigt lummig. Vi har redan så många fina platser med utsikt över vattnet men när man går hit ska det kännas ombonat och mysigt!

Så här såg det alltså ut när jag och pappa började röja, en massa snår, ett ruttet träd och ordentligt igenväxt överallt. Vår tomt känns genast mycket större tack vare att vi gjorde något av den här platsen.

Och nu ser det ut så här! Jag har nog förgyllt både mitt liv med hjälp av plantor men också alla våra gästers. Nästa steg blir nämligen att ta bort gräset ni ser till höger, plantera smultron…

…och sen bygga en liten terass med fikabord och stolar där vi kan dricka kaffe och äta kakor varje gång någon kommer hit. Jag hade inte kunnat drömma om en bättre plats att anlägga det här vackra trädgårdslandet på! Det här är utan tvekan det drömmigaste samarbetet jag har gjort här i bloggen någonsin och jag är så glad att jag fick göra det tillsammans med Plantagen, jag hoppas att ni tyckte om det lika mycket som jag!

För mig betyder plantor och trädgårdliv harmoni, vad betyder det för er?

Advertisement

16 kommentarer16 kommentarer om “att anlägga trädgårdsland och förgylla livet med växter”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Aldrig kommenterat på en blogg tidigare.. har läst din blogg under MÅNGA år och säger bara wow!!! Av alla samarbeten man blir matad med dagligen är det här första gången som jag känner mig inspirerad nog att faktiskt vilja ha detta 😍 Linn vilket fantastiskt bra och välskrivet inlägg.. hatten av !!!!!! Kram Johanna

  Reply
 • MEN TACK VAD GLAD JAG BLIR! Jag har fått så fin respons på mitt samarbete med Plantagen och det betyder allt för mig. Vilken underbar kommentar och jag är glad att din första kommentar i en blogg blev just här, haha. Det är feedback från er läsare som gör mitt jobb till det roligaste i världen och vad roligt att du blev så inspirerad. Massa kramar!

  Reply
 • Såå fint och mysigt!

  Reply
 • Tack fina du, kram <3

  Reply
 • Vad fint det blev och så mysigt att kunna odla lite själv! Måste bara varna dig om att mynta tar över ALLT haha så mitt tips är att odla mynta i en egen kruka! Jag planterade en liten myntaplanta i en pallkrage och den växte och blev en halv meter hög och fyllde hela pallkragen, den bara massakrerade alla andra plantor samt rymde ut ur pallkragen, riktigt monster haha!. Rötterna växer som raka streck under jorden och skjuter sedan upp skott, svårt att förklara men rötterna blir så stora att de i princip är omöjliga att få bort. Bara ett tips 🙂 kram!

  Reply
 • Hej där, och tack snälla för tipset! Jag vill minnas att vår mynta i mammas stuga också tog över nästan en hel pallkrage, haha. Bra att du sa det, jag ska plantera om den i kruka. Jag tänkte ändå plantera i lite krukor runt om i trädgårdslandet, tycker det blir ännu mysigare då. Tack för tipset, kram!

  Reply
 • Det är så mysigt att få plocka och odla i trädgården! Sån terapi 😊 tack för ett väldigt trevligt och inspirerande inlägg!

  Reply
 • Tack snälla vad glad jag blir, visst är det precis som terapi. Det tycker jag också. Så lugnande att gå runt och pilla, få stanna upp och reflektera lite och vissa stunder inte behöva tänka på någonting förutom det man håller på med i just den stunden.

  Reply
 • Wooow drömmen med köksträdgård! Vi hade gett upp i en budkrig, verkligen drömhus! Såg denna inlägg o blev så sugen på att själv odla o fixa så nu leder vi budgivningen, så nervöst! Blir max belånade men då får jag odla egen mat🤣💕

  Reply
 • Hahaha, alltså fina du! Det här är utan tvekan en av de roligaste och bästa kommentarerna jag någonsin har fått. Tack för den! Vad glad jag är att du blev så inspirerad och jag håller verkligen tummarna. Du måste höra av dig och berätta hur det gick, stor kram!

  Reply
 • Om detta är ett samarbete med Plantagen så borde du väl skriva det tydligare 🙂 ?

  Reply
 • Hej där! Ja, det är reklam-märkt och har varit det sedan jag la upp det? Vi har ju en speciell banner som följer med inlägget hela vägen ner under tiden ni scrollar där det står “I betalt samarbete med Plantagen”. Syns den kanske inte för dig? Hör gärna av dig i så fall så kikar vi på det direkt, men den ska fungera överallt. Jag är väldigt noggrann med att märka ut mina samarbeten, jag skulle aldrig vilja lura er läsare på något sätt och min agent på Cube har stenkoll på de senate riktlinjerna från Reklamombudsmannen så att våra reklamsamarbeten aldrig strider mot några regler eller lagar. Kram!

  Reply
 • Längtar tills nästa LANDET ÄVENTYR!!!!!

  Reply
 • Jag med älskling, vi bokar in något snarast! Puss & kram!

  Reply
 • Hej!

  Jag har ett likadant växthus med markfilt. Nu undrar jag vad för typ av gödsel skall man ha och när ska det gödslas. Tacksam för svar.

  Reply
 • Hej där! Åh, jag har inte gödslat alls och fick en fantastisk skörd ändå. Men fråga personalen på Plantagen, jag är helt säker på att de vet precis. Kram!

  Reply