Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

12:01 | October 21, 2018

oförändrad syn och trött på sjukvården

Hej söndag!

Hur mår ni idag? Jag mår bara fint tack och vi har haft fullt hus här på landet i helgen. Så jäkla mysigt och ni kommer få se alla bilder nästa vecka men nu tänkte jag att jag ska berätta lite mer för er om min syn. Det hela började faktiskt på Petra och Markus bröllop, samma dag som de gifte sig rann mitt högra öga något fruktansvärt, när jag vaknade upp på lördagen var ögat alldeles igensvullet, jag tvättade det med varmt vatten, tog en Ipren och sen la det sig på ett par timmar. Inte mer med det, förrän veckan efter bröllopet när vi var hemma igen.

Varannan dag vaknade jag med ett lite svullet högeröga och jag var även lite röd och fnasig under ögat vissa dagar. Det var då jag ringde läkaren första gången. Jag fick skicka bilder (det var via en app) men precis som hon sa så var jag ju varken röd i ögat eller varig och hon uteslöt därför en infektion. Under de här veckorna upplevde jag ibland att jag såg sämre, jag testade t.o.m. pappas glasögon vid ett tillfälle som han hade glömt på landet och jag upplevde att det blev lite lättare att se eftersom de förstorade texten men eftersom jag aldrig har haft något fel på min syn så kunde jag inte avgöra om det var skärpan det var fel på men det kändes mer som att mitt högra öga upplevde vissa partier som ljusare än andra.

Jag fick kortisonkräm utskrivet av läkaren i Doktor-appen och det röda runt ögonen har försvunnit helt. När jag sedan vaknade upp i måndags så hade jag svårt att se med båda ögonen. Eller svårt att se är konstigt uttryckt men det är precis som att ljuskatter dröjer sig kvar längre i ögat och precis som att någon lagt ett ljust filter över mina ögon som ljusare upp kanterna runt objekt och annat. Kollar jag på långt håll eller på min datorskärm blir det ännu svårare.

Jag blev livrädd och ringde en doktor igen som rådde mig att åka in till Ögon-akuten på St Eriks Sjukhus här i Stockholm. Sagt och gjort, Mattias körde mig dit för jag vågar inte köra bil, jag ser helt ok alltså men vågar inte riskera något. När jag väl kom in till läkaren gjorde hon en massa tester, för säkerhets skull gjorde de en synfältsundersökning, de tog ögonbottenbilder och jag var kvar i flera timmar och tvingade dem göra alla tester de kunde, alla utom datortomografi, alltså röntgen av hjärnan.

Jag klarade syntesterna galant, precis som alla andra undersökningar, läkaren såg inga som helst tecken på ökat tryck eller svullnad någonstans i ögat och hon undersökte allt från hornhinnan till gula fläcken. Jag känner absolut ingen smärta i ögonen, det har bara kliat lite då och då och det slutade med att jag fick gå hem med ögondroppar som jag ska använda i tio dagar och som ska tillföra fukt till mina ögon om de är uttorkade. Skönt att de inte hittade något allvarligt fel så klart men det är också läskigt när man inte får någon förklaring. Läkaren trodde dessutom att mina utslag och synfelet är två vitt skilda åkommor som inte har någonting med varandra att göra, vad är oddsen?

Som några av era läsare frågade och misstänkte så har jag migrän med aura (synbortfall) och har haft det sedan jag var femton år gammal. Däremot kunde jag inte alls härleda det här till min migrän för när jag får auran så kommer den helt plötsligt och på bara några minuter har ljusskenet spritt sig över hela mitt synfält så att jag inte ser någonting längre. Japp, det är skitläskigt men det går över om jag lägger mig och vilar en timme och jag får aldrig någon huvudvärk av min migrän så länge jag inte tar mina starka mediciner. Jag fick medicin av mamma första gången jag fick migrän och den hjälpte så jag tog den medicinen i flera år då jag inte visste att auran förr eller senare försvinner. Så att jag hade huvudvärk och spydde i samband med min migrän berodde på medicinen för de symptomen försvann helt när jag slutade använda medicinen (receptbelagda Zomig) förra året.

Eftersom jag har varit väldigt trött, sötsugen och illamående då och då så började jag misstänka att det kanske är ett utdraget migränanfall med aura. Det är dock ingenting jag lyckades läsa mig till om på nätet, är det någon av er som har migrän med aura som har hållit i sig i flera dagar? När jag väl lyckades hitta information om det på en apotekssida här blev jag ännu mer rädd. Där står det nämligen att man ska uppsöka läkare om auran håller i sig och att vid ytterst få fall så kan det leda till stroke. Röker man och går på p-piller ökar även risken för stroke ännu mer men ingenting av det gör jag. Läkaren jag träffade på Ögonakuten gjorde ju dessutom en massa undersökningar för att utesluta så att de inte behövde skicka mig på röntgen och hon verkade otroligt noggrann och duktig.

Däremot frågade jag henne flera gånger om det kunde bero på stress, jag är rätt spänd i nacken och ryggen men jag fick inte ens något svar på det, hon bara började prata om annat. Det sjuka är ju att jag sedan jag och Michaela var på yogaretreat för några veckor sedan har tänkt om helt. En uppenbarelse jag fick under den helgen var att jag måste jobba lite mindre och slappna av. Så de senaste två veckorna har jag förbjudit mig själv att jobba kvällar och det är ju så typiskt att symptomen kommer nu när jag börjar känna mig avslappnad, haha. Men det brukar ju va så, antingen kraschar man eller så kommer t.ex. stressymptomen eller migränen när man väl varvar ner.

Och JA! Jag är fortfarande livrädd att det är något fel som bara kan utläsas av en datortomografi, men jag har återbesök hos en ögonläkare nästa måndag och tills dess har jag valt att ta saken i egna händer. Jag är så trött på att läkare aldrig får tala om stress eller vad man själv kan göra för att påverka sitt välmående och jag vet att jag generaliserar nu, det finns kanske de läkarna som gör det. Men i tisdags var jag på massage hos en grym massageterapeut som masserade och mjukade upp hela min rygg och i torsdags gick jag till en annan och lika duktig massageterapeut och som dessutom är väldigt påläst om hur spänningar längst med ryggraden och mellan kotor kan ge upphov till andra sjukdomar. Sånt som naprapater brukar vara duktiga på, däremot gillar jag inte att knäcka för jag tycker alltid att symptomen kommer tillbaka efter någon vecka igen och det blir ingen långsiktig förbättring. Conny som jag går hos tror mer på uppmjukning av bindväven runt själva problemet, träning och rehabilitering.

Han har en stor bild på väggen där man kan se vad varje ryggkota påverkar och översta kotan påverkar bl.a. huvudvärk, migrän, yrsel, balansbesvär, nedsatt syn och närminne. Hur galet? Jag vill verkligen skriva om det här i bloggen för migrän är också en sjukdom som så många fler kvinnor lider av men som det finns alldeles för lite information kring. Conny har dessutom masserat och stretchat bort ett migränanfall på mig en gång så jag känner mig väldigt trygg med att han har kunskap kring det här. Det visade sig också att han har lite andra patienter som har migrän med aura under längre perioder vilket så klart lugnade mig lite. Då slipper jag gå runt och tro att jag drabbats eller håller på att drabbas av en stroke eller har fått en tumör. Ok, jag är fortfarande livrädd för det, haha, men lite lugnare i alla fall.

Så det är här jag befinner mig just nu! Jag ska tillbaka till Conny redan på måndag för behandlingen i torsdags hjälpte inte direkt mot mitt synfel men jag känner mig mycket mer avslappnad i rygg, nacke och käkar och jag hoppas så att det släpper efter ett par behandlingar. Håll tummarna och om ni har liknade erfarenheter så lämna gärna en kommentar. I veckan så jag flera gånger till Matilda att “Vad hade jag varit utan mina läsare egentligen”, ni är mitt alldeles personliga lilla Google fullmatade med information och erfarenheter och jag känner mig alltid lite tryggare när jag förstår att jag inte är alldeles ensam.

Så tack för att ni finns, här kommer lite svar på era kommentarer som rör ovan!

Hej Linn! Har du någon gång haft migrän? För mig börjar ett migränanfall alltid med att jag blir otroligt ljuskänslig och får svårt att fokusera blicken, ibland får jag även synbortfall. Men det är klart, om du inte fick extremt kraftig huvudvärk igår så var det kanske inte migrän, men det där med synen är iallafall ett tecken för mig. Hoppas du snart blir bättre och slipper detta igen!

Hej där! Jo, precis, jag har migrän med aura men däremot inte någon huvudvärk. Tack för att du delar med dig och hoppas att du slipper ha migrän alldeles för ofta. Jag läste precis här att Magnesium på kvällen och kosttillskott i form av Riboflavin B2 kan hjälpa att förebygga migrän. Kanske något att testa? Det är ju i alla fall helt ofarligt så jag beställde precis hem två burkar. Kram och ta hand om dig!

Samma här! Jag är otroligt rädd för allt och har sprungit till läkare vid minsta lilla. Strax efter min mamma gått bort fick jag migrän med aura, det började alltid med synbortfall. Jag har aldrig haft det innan men fick veta att det kan utlösas av stress. Kram

Usch, ja migränen utlöses ofta vid stress och framförallt när man väl slappnar av efter en stressig period. Jag beklagar verkligen och vet lite vad du går genom. Det är så tråkigt och man har ju blivit lite av en hypokondriker efter det man gått genom, men enligt min erfarenhet är det så mycket bättre att kolla upp minsta lilla än att dröja för länge, däremot skulle jag vilja slippa oron som kommer på köpet, den bidrar ju också till stress. Var försiktig och ta hand om dig, kram!

Hej gumman. Ja, efter pappa dog samma år som din mamma. Jag tror att alla runtomkring mig dör eller är sjuka. Är väldigt nojig av mig men det går över man måste bara tänka att nej, det här är galet. Allt är bra! Det är svårt jag vet.

Hej där! Svårt? Jag tycker nästan att det är omöjligt. Ibland tänker jag att “nu har det gått fem år sedan mamma och Matti gick bort, undra hur länge till jag kommer få leva i lugn och ro och när kommer nästa katastrof att ske”. Det är så hemskt! Jag beklagar verkligen sorgen, kram fina du!

Hej Linn, Först och främst,- så snygga produkter och smart affärsidé! Som det organiseringsfreak jag är kommer jag definitivt beställa. Angående synen så gick jag igenom exakt samma sak, jag fick göra alla undersökningar man kunde inklusive röntgen. Jag kom till en superbra ögonläkare som beskrev hur stress kan sätta sig på ögonen på de mest otroliga sätten, och han var säker på att det var stress redan innan undersökningarna. Jag kan inte säga om du är stressad men mitt kom i en period när jag var på väg ur stressen, och successivt så har synen och känsligheten blivit bättre. Stor kram till dig!

Tack, vad glad jag blir! Både för att du gillar mina produkter men ännu mer lättad av det du berättar om din syn. Vad heter läkaren, finns den här personen i Stockholm för jag hade så gärna gått till honom/henne i så fall? Ja, Conny sa också det att stress påverkar ju nacke, axlar och rygg och spänningar runt översta nackkotan kan påverka synen. Så galet men skönt med en förklaring när man inte hittar några andra fel. Har du gått på någon behandling för det? Annars kan jag verkligen rekommendera dig att testa. Jag försöker dessutom minimera min tid framför datorn och med mobilen just nu för att inte belasta ännu mer. Att sitta rätt och ta många kortare pauser ska också hjälpa, jag måste bara bli bättre på det, hehe. Massa kramar till dig!

Hej Linn, Obehagligt med ögonen, för något år sedan blev jag successivt ljuskänslig i mina ögon och kunde knappt se när jag vaknade den ena morgonen , och då hade jag en så kallad irit fick jag veta på ögonenakuten. Det var någon slags infektion som kroppen själv utvecklade på något sätt. Låter lite likt det du beskriver men kanske inte samma? Hade aldrig hört om det förut så tänkte jag ville upplysa dig om det. Dock var det inget farligt så länge det inte blir återkommande. Löstes med ögondroppar etc. Kram Caroline

Tack för din kommentar Caroline, ja det låter faktiskt väldigt likt men jag tror att läkaren på Ögon-akuten avskrev misstankar om just irit också men jag ska dubbelkolla det vid mitt återbesök. Tack snälla för att du bryr dig och hoppas att du slipper få det fler gånger. Massa kramar!

Det låter som migrän med aura. Kan börja med stickningar, domningar i fingrar. Ljuskänslighet och sedan synbortfall som prickar/flimmer för ögonen. Sedan går det över i ”vanlig” migränhuvudvärk. Men alla får inte huvudvärken. Dagen efter anfall kan jag känna mig typ som bakis. Jag var jätterädd när jag fick det första gången men nu har jag haft anfall flera ggr. Migränmedicin lindrar anfallet. Sedan har jag lärt mig när jag får anfall och försöker undvika det. Är ofta stress kombinerat med att jag druckit för lite vatten eller ätit dåligt. Tycker du ska kolla upp om migrän med aura täcker dina symptom.

Ja, verkligen, jag håller med och jag har som sagt migrän med aura! Däremot har det påverkar min syn i en vecka nu och släpper inte och jag har aldrig varit med om att det har varit så långvarigt men hoppas på förbättring snart. Kram på dig och tack för att du delade med dig!

Du är inte ensam Linn, jag blir likadan då jag måste uppsöka sjukhus. Blir jätteorolig och gråter, oroar mig för att det ska vara något allvarligt och tänker tillbaka på tiden då mamma var allvarligt sjuk. Jag har precis som dig förlorat min mamma i cancer. Jag brukar faktiskt berätta för sjukhuspersonalen att jag är orolig pga detta, och de brukar då förstå min oro. Har pratat med min psykolog om detta och hon säger att det är en vanlig reaktion. Många kramar

Hej kära du! Jag beklagar verkligen sorgen och tack för tipset, det var ett väldigt bra tips. Några gånger har jag försökt berätta och då sitter gråten i halsen och jag får inte fram ett ord, ibland lyckas jag berätta och vissa läkare förstår och blir helt plötsligt mycket “mjukare” och gulligare medan andra verkar sakna empati helt och hållet, haha. Men jag ska verkligen tänka  på det, att alltid berätta först att jag tycker det är jobbigt att vara på sjukhus/vårdcentralen innan det bubblar upp inom mig. En bekant som lider av samma sak som vi skrev till mig på Facebook i veckan och hon försöker alltid tänka positivt när hon är på ett sjukhus, att sjukvården faktiskt hjälper väldigt många och botar sjukdomar varje dag vilket jag tyckte var ett väldigt fint sätt att tänka på, det ska jag också testa nästa gång. Kram på dig!


22 kommentarer22 kommentarer om “oförändrad syn och trött på sjukvården”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Hej Linn,
  Har du testat foam rolling? Min pojkvän tror helt på det och gör det flera gånger i veckan på gymmet. I London som jag bor har det blivit otroligt vanligt och man ser både killar och tjejer göra det på gymmet.
  Jag har varit lite velig emot det, men eftersom jag själv efter några års kontors jobb nu börjar känna av spänningar i nacke, rygg och alla möjliga ställen ska faktiskt försöka ge det ett försök.
  Ett litet tips bara 🙂 man vet ju aldrig

  Reply
 • Åh, tack för tipset! Min massageterapeut tipsade mig också om det och jag har faktiskt en ute på landet så det ska jag testa. Tack igen för att du bryr dig, det betyder så mycket när ni läsare engagerar er. Kram!

  Reply
 • Ett litet tips överlag när man jobbar mycket på nära håll och fokuserar mycket på samma avstånd är att lyfta blicken regelbundet i någon sekund för att få ögat att arbeta mer normalt.
  Man kan även uppleva att man ser sämre på em/kväll om man suttit mycket vid datorn under dagen.
  Synen är extremt lättpåverkad av stress.
  Det kan visa sig på många olika sätt,
  Synbortfall, ljusfenomen, nedsatt synskärpa, svårt att fokusera mm.
  Det kan även ta lång tid innan det blir som vanligt igen.

  Reply
 • Tack för infon fina du, mmmm, jag har verkligen förstått det nu och ska vara så mycket mer försiktig framöver. Hälsan är faktiskt det viktigaste vi har. Kram och ta hand om dig!

  Reply
 • Hey Linn. Det kanske hjälper om du inte sitter vid din dator och tar en paus ? Mobiler och datorer påverkar verkligen synen det kanske triggat något ? Kram

  Reply
 • Ja, det verkar så! Framförallt att jag har suttit med dålig hållning under en längre tid vilket har gjort att jag är väldigt spänd i ryggen och nacken vilket kan påverka synen. Tack för omtanken kära du, kram!

  Reply
 • Sjukvården har blivit fruktansvärd i Sverige. De tar alltid invandrare först; iaf i min stad. Är rejält trött på detta men en kvinna på 27 har ingen säg.

  Hoppas verkligen det fixa sig med ditt öga fina du! Stor kram.

  Reply
 • Vilken otroligt tråkig och trångsynt kommentar. Mina vänner som är invandrare upplever precis samma problem med vården som jag som etnisk svensk gör.
  Sluta bidra till ett ”vi och dem”-samhälle och skylla problem på invandrare.

  Reply
 • Håller med!

  Reply
 • Hej där! Jag visste faktiskt inte om jag skulle ta med din kommentar eller ej då jag har väldigt svårt att tro att personer med utländsk bakgrund får vård före andra medborgare oavsett var man befinner sig i Sverige men jag tycker absolut att det är viktigt att vi kan prata om det om det är så du upplever saken så din kommentar fick vara med den här gången. Däremot tycker jag att den är på gränsen till rasistisk så tänk gärna på hur du uttrycker dig till nästa gång. Det låter lite som en slutsats du kanske har dragit på egen hand. Jag tycker i alla fall att alla har rätt till vård oavsett etnisk bakgrund och att hjälp ges i den ordning man söker den, bortsett från i akuta fall så klart.

  Reply
 • Spot on Emilia. Sjukvården är odräglig. Min dotter har haft magvärk i tre månader och inte kunnat gå till skolan och de hjälper inte oss. Ibland så ligger hon bara och skriker för hon har så mycket smärta. Vi har kallat ambulans en gång men de har bara kollat på henne o sagt att det är vanlig mag kramp. Javisst- 3 månader i streck? Då är det ju något fel!
  Gud jag blir tokig. Hoppas det går bra för dig Linn!

  Reply
 • Hej där, vad ledsen jag blir att höra att din dotter mår dåligt men att ni inte hittar något fel. Hoppas det löser sig!

  Reply
 • Hej Linn! 🙂

  Som svar på din fråga så var min ögonläkare i London. Det märkliga är att mitt startade på ett liknande sätt som ditt. Därefter kändes det som att min syn blev sämre, bland annat med ljuskatter (imprints) som jag tror att det är du beskriver, samt även ”halos” som jag tror du beskriver när du säger att det är ljust runt föremål. Min läkare beskrev att våra hjärnor normalt sätt filtrerar bort dessa fenomen men om man är stressad och framförallt om man börjar fokusera lite på synen (vilket hände mig när jag oroade mig över det röda i första läget) så blir man medveten om det. När mitt var värst så kunde en stark lampa sitta kvar i min syn i minuter. Samma så kunde det ljusa runt föremål vara väldigt starkt. Min läkares råd var att sluta oroa mig över det så skulle det försvinna. Det kunde jag dock inte göra så jag gick privat till en neurolog och fick en MRI trots att han sa exakt samma sak som ögonläkaren redan innan undersökningen. (Är så imponerad att båda läkarna förstod vad som försigick.) Så det var ju lite onödigt men vad gör man inte när man är panikslagen 🙂 jag gick till en naprapat och akupressur faktiskt som hjälpte mig med avslappning men mitt härstammade inte från spänning i nacke eller rygg utan stress i livet i allmänhet. Men det hjälpte jättemycket med just stressen. Ditt låter väldigt likt det jag gick igenom och om det är det så behöver du inte alls oroa dig. Det försvinner i takt med stressen 🙂 (PS. jag har också migrän). Stor kram till dig!!

  Reply
 • Hej där! Åh tack fina för ditt svar, vilken invecklad historia men ja, det låter ju verkligen som att det hade med stress att göra. Jag tror att min kan vara en kombination av både stress och för mycket tid framför skärmen. Jag känner mig sällan stressad men jobbar ju mycket och kan tänka mig att min hjärna ibland bara filtrerar bort känslor av stress för att jag tänker att jag inte har tid med det, haha. Det låter kanske lite flummigt men jag hoppas det låter begripligt ändå. Istället sätter det väl sig som spänningar i rygg/nacke och när jag gick ur en stressig period så kom symptomen, så typiskt. Men jag har verkligen fått mig en tankeställare och ska vara mer försiktig från och med nu. Tack igen fina du, vet inte vad jag hade gjort utan er läsare. Kram!

  Reply
 • Har med migrän med aura som ofta triggas av anspänningar i nacke och rygg (tycker Magnesium hjälper bra utöver massage och stretch), av överansträngning (när jag gör för mycket på en gång) eller så kommer den när jag slappnar av efter en stressig period.
  Likadant var det när jag gick in i väggen, var när jag varvade ner och slappnade av som jag blev sjuk.

  Har på, nära håll, sett andra som har fått problem med synen sådär oförklarligt och utan migränhuvudvärken och det trodde man berodde pga akut stressreaktion. Typiskt också eftersom det ofta blir extra svårt att slappna av med när något sådant händer. Hoppas att det blir bättre för dig och att du får hjälp, kram!

  Reply
 • Tack fina du! Ja, precis så var det för mig, haha. När jag hade varit på yogaretreat och skulle varva ner så kom symptomen. Och jag håller med ju mer man tänker på det och stressar upp sig desto värre blir symptomen. Kram och tack för din kommentar.

  Reply
 • Hej!
  Råder dig absolut att göra en MR för att utesluta tex synnervsinflammation, syns inte alltid på tester som görs av ögat utan enbart på MR.
  Exakt så var det för mig, alltid bra att kolla iallafall 🙂 lycka till!

  Reply
 • Hej där, åh tack får tipset men de uteslöt synnervsinflammation direkt då de testade mitt synfält och det inte fanns några anmärkningar. Jag frågade verkligen ut läkaren i måndags som förklarade att man inte heller vill röntga i onödan då det ju är farligt att göra det för ofta. Men skulle mina symptom förvärras så ska jag återkomma och då kommer de röntga men nu hoppas jag att det är spänningar i nacken som det beror på. Kram och tack för din omtanke.

  Reply
 • Hej,

  Vad heter han mer än Conny och vilken klinik jobbar han på? Har själv stora problem med spända muskler i axlar, rygg och nacke.

  Reply
 • Maila mig på [email protected] så kopplar jag samma er! Han är grym, kram!

  Reply
 • På akuten utesluter/konstaterar läkaren akut farliga tillstånd som orsak till symtombilden och hanterar dessa. Såklart kan även ofarliga sökorsaker som råkat hamna på akuten också behandlas där. När akutläkaren uteslutit farliga orsaker men inte kan ge ett klart besked på varför ett specifikt symtom uppstått så är det ju en mottagning man får komma till. Lite missförstånd ute i landet vad akuten är till för. Inte alltid man får svar på alla frågor där och då, det är därför man får återbesök… I ditt fall inom 2 veckor och dessförinnan besked om att det iaf inte beror på ngt farligt. Vad inom sjukvården är du trött på?

  Reply
 • Hej där, åh jag menade inte det som kritik just mot akuten, jag förstår så klart att de undersöker de mest akuta och farliga tillstånden men det var dem som rådde mig i telefon att åka in just eftersom mitt synfält var påverkat. Jag syftade främst på att många läkare verkar så främmande för yttre faktorer så som stress och även hur man mår rent psykiskt. Bara en liten försäkran om att det faktiskt kan bero på just det hade åtminstone lugnat mig rejält. Kram!

  Reply