Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

09:00 | October 19, 2018

provmålar – det är dags att ljusa upp lägenheten

Hej fredag!

Hur mår ni idag? Jag mår bättre, min syn är dock oförändrad men jag försöker tänka positivt. Tack för att ni engagerar er så mycket och berättar om era upplevelser, jag tänkte att jag skriver ett inlägg om det i helgen och berättar mer för vi verkar vara ganska många som har gått genom liknande upplevelser.

Nu tänkte jag istället visa er lite av vad jag har pysslat med den här veckan, nämligen provmålat i lägenheten. Jag bestämde mig redan i måndags för att jobba i väldigt lugnt tempo resten av veckan men rastlös som jag är så har jag försökt hålla mig sysselsatt för att låta bli att jobba för mycket och det har verkligen funkat.

Jag har tur som är typ vän med vår byggare, nämligen Richard Byggare som vi har jobbat tillsammans med i evigheter, för jag får ofta infall som de här och jag älskar att även om de har fullt upp så löser de direkt någon som kan komma och förverkliga mina visioner, haha.

Det var en dag för ett par veckor sedan när jag kom hem från kontoret och fick en chock. Vi har ju trivs väldigt bra i vårt sovrum som varit mörkgrått i två år nu och även i vardagsrummet som vi målade mörkt förra året men med höstens och mörkrets intåg så fick jag panik och bestämde mig för att vi skulle ljusa upp.

Så i tisdags var byggarna på plats och målade väggarna vita och i onsdags hängde jag i lägenheten och provmålade hela dagen. ABC Färgekonomi ligger bara ett par kvarter från vår lägenhet och tur var väl det för jag var där hela tre gånger under onsdagen, haha.

Jag vill som sagt ljusa upp ordentligt men jag vill inte ha det helt vitt! Jag älskar väggarna på vårt kontor men vill inte ha exakt samma färg, den måste passa vår inredning, så jag började med att köpa sex färgprover. Kanske ingenting jag rekommenderar då varje liten färgburk kostar 89 kronor men jag måste verkligen se färgerna bredvid varandra för att sedan kunna köra uteslutningsmetoden, sån är jag.

En vecka tidigare fick jag hjälp av en av killarna i butiken att ta fram några färgkartor. Kartan till vänster innehåller lika dela grönt och gult, kartan i mitten innehåller bara svart och vitt och kartan till vänster går mycket mot det gula hållet. Jag visste ganska snabbt att en färg med gul ton kommer bli för gul i vår lägenhet men jag ville ändå testa. Ibland uppfattas nämligen en färg med gult i som ganska kall i dagsljus och mitt tips är att ALLTID provmåla och inte välja färg utifrån kartorna.

Vår lägenhet har många fönster och är genomgående med mycket ljusinsläpp men vi har också en röd husvägg på andra sidan gatan från vardagsrummet vilket påverkar en hel del hur färgen uppfattas på våra väggar i dagsljus och jag vill inte ha en för varm färg.

De översta färgburkarna är de mörkare nyanserna och de undre är snäppet ljusare. Tyvärr tyckte jag att de mörka var för mörka och de ljusa var i princip vita så det blev ytterligare ett besök till färgbutiken. Då blandade de en burk med 50% av den ljusa och 50% av den mörka, en liten specialblandning de kan göra om man ber om det.

Vilken nyans tror ni att jag valde? Det blev alltså en av de här färgerna nedan men snäppet ljusare så både vardagsrummet och sovrummet kommer uppfattas som riktigt ljusa. Richards killar är på plats och målar idag så förhoppningsvis är de klara lagom till söndag när vi kommer hem.

Det ska bli så kul att se resultatet men jag upplever redan lägenheten som så mycket ljusare, så skönt nu när det bara blir mörkare och mörkare utomhus. Förra vintern tyckte jag att de mörka väggarna bara gjorde rummen ännu mysigare men nu vill jag bara ljusa upp inför det mörka vinterhalvåret som vi har framför oss.

Puss på er!


8 kommentarer8 kommentarer om “provmålar – det är dags att ljusa upp lägenheten”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Spännande med färg! Vi har precis köpt lägenhet och har massa skoj framför oss. På Malta är det vanligt att lghter säljs halvfärdiga, dvs utan dörrar, kök och badrum. Vi har 124 kvm fördelat på master bedroom med ensuite badrum, gästrum och separat större badrum, ett extra rum som blir WiC & kontor, ett tvättrum och hall/kök/vardagsrum i stor öppen planlösning. Panorama-fönster från golv till tak i alla rum som samtliga har utgång till terrassen som går hela vägen runt mot tre gator. Jag är i extas! Och för första gången är jag sugen på nåt annat än vitt på väggarna 😀 Ser fram emot att se ert resultat!

  Reply
 • Åh, vad kul med ny lägenhet, stort grattis. Bilder kommer och hoppas att du kan få lite inspiration. Kram!

  Reply
 • Det är alltid roligt att göra om hemma! Har en bra helg Linn och tack för en fin blogg. Xx

  Reply
 • Tack fina du och detsamma. Kram!

  Reply
 • Haha blir det inte dyrt när du ändrar om så ofta 🤷🏻‍♀️. Jag har alltid ljust på väggarna men byter ut till mörka kuddar, mattor, krukor och gardiner under hösten. Och fram med det ljusa detaljerna igen under vår/sommar.

  Reply
 • Haha, så kan man också göra! Jag älskar att göra om, ute på landet tänkte vi mer långsiktigt och att vi ville skapa ett ställe som känns mer neutralt så att det håller sig över tid men i lägenheten ändrar vi mer ofta. Det är ju kul också tycker jag!

  Reply
 • Åh jag ska också måla min lägenhet som jag precis har köpt. Du har inte kvar provburkarna och vill sälja dom vidare? Tänker som du att det är onödigt att köpa helt nya bara för att provmåla 🙂

  Reply
 • Åh, det var ju bästa idéen! Jag visste inte var jag skulle göra av färgburkarna så jag gav dem till vår byggare men nästa gång ska jag tänka på det. Du hade fått färgen gratis så klart, kram!

  Reply