Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

11:36 | August 12, 2018

min guide till Södermalm

Hej godingar!

Som ni kanske märkt har jag vidgat mina vyer lite och börjat ta mig till andra delar av Stockholm för att få lite miljöombyte, det var faktiskt ett av mina löften till mig själv under det här året. Jag älskar Södermalm och tidigare har jag varit jag där alldeles för sällan. Här får jag vara turist i min egen stad och skulle jag någonsin flytta från City/Östermalm tror jag att flyttlasset hade gått hit! Några av er har önskat att få en liten Söderguide med alla mina tips samlade och nu känner jag att jag har samlat på mig en bra dos material för att påbörja en sådan, jag kommer fylla på den efterhand som jag fortsätter att upptäcka Söder men här har ni mina bästa tips så länge!

FRUKOST, BRUNCH, FIKA 

Pom & Flora Bondegatan 64

Jag säger bara Banana Split. Går du hit utan att beställa en sådan har du missat något. Jag älskar Pom & Floras meny. Den är lämpar sig perfekt för en mysig frukost med vänner. Här får du vistas i en lokal som är rätt enkel i sig, men samtidigt väldigt charmig. Garanti på god mat!

Omayma Skånegatan 92

Jag är så glad att jag hittade detta ställe när jag gick förbi av en slump. Äntligen ett till bra frukostställe i min samling! Omayma kör också på konceptet “frukost hela dagen” men serverar även lunch och fika. Jag älskar deras enkla men ändå stilsäkra inredning, och kolla så fin maten är. Man äter ju med ögonen, men även om jag inte kunnat se hade mina smaklökar blivit glada av ett till besök hit. Omayma har många olika frukostalternativ på sin meny så som ägg, avokado, bowls, mackor, grillade croissanter.  De har även glutenfria, raw & veganska alternativ.

Mahalo Hornsgatan 61 

Mahalo tog mig med storm när jag besökte deras café på Odengatan. Då för att testa deras omtalade bowls, men när jag besökte caféet på söder var det fikadags! Mahalo är ganska spektakulär i sin inredning och jag älskar det. Det känns verkligen hawaiianskt och är du ute efter ett mysigt ställe som sticker ut från majoriteten är detta ett helt perfekt alternativ. Lokalen på söder är betydligt större än den i vasastan, och den har dessutom en liten övervåning samt uteservering på en bakgård. Mahalo är helt veganskt. Jag har tidigare varit ganska skeptiskt till veganska alternativ, speciellt om det gäller varmrätter eller fika. Men alltså wow, den här chokladkakan har de verkligen fått till. Mums!

Greasy Spoon Tjärhovsgatan 19

Brunch som brunch ska vara! Hypen kring Greasy Spoon är helt klart befogad om du frågar mig. Här finns allt som ska finnas på en riktig brunch. Ta en titt på deras meny så förstår ni vad jag menar. Deras Eggs Benedicte var en av de bästa jag har ätit!

INREDNING

Söders Retro & Design  Bondegatan 46

Det var dessa korgstolar som fångade mitt intresse när jag gick förbi Söders Retro & Design och går man in i butiken finns det allt man kan tänka sig. Hur mycket saker som helst! Serviser från Gustavsberg, porslinshundar, möbler, lampor mm. Här gäller det att ha på sig rätt ögon så man kan hitta de där guldkornen i allt bråte. Dom gjorde det enkelt för mig i alla fall och ställde stolarna utanför butiken, haha!

S:t Pauls Bok- & Pappershandel  Mariatorget 7

En så gullig liten butik som ändå lyckas ha det mesta i just pappersväg. Här finns böcker, novellsamlingar, fina papper, kalendrar, posters och målningar. En riktig pärla i ena hörnet av Mariatorget. Hit går du om du vill hitta en unik poster och fina gratulationskort.

Brandstationen Hornsgatan 64

Brandstationen är en gammal favorit. Denna lokal ligger bara ett stenkast från Mariatorget och är ett måste om du hänger där i kokarna. Speciellt om du är ute efter någon fin blomma, kruka, handstöpta ljus, vintagemöbler eller lampor. För alla dessa saker finns nämligen här, i överflöd! Jag skulle säga att Brandstationen definitivt är värt ett besök även om du inte är på jakt efter någonting. Butiken är som en sevärdhet i sig!

Papercut Krukmakargatan 24

Uppskattar du fina blädderböcker och tidningar är this the place to go. Jag älskar att ha sådana framme som en del av min inredning, och tycker det är mysigt att krypa upp i en fåtölj med lite kaffe och en inspirerande tidning i knät. Här kan du köpa riktigt fina tidningar för ca 150-200 kronor, ett bra pris tycker jag om man jämför med vad coffee table-böcker brukar gå på.

Har ni något guldkorn på Södermalm som jag inte får missa? Lämna gärna en kommentar!


12 kommentarer12 kommentarer om “min guide till Södermalm”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Hm men alltså vad är poängen med att ”vidga dina vyer” om du ändå går till precis samma kedjor som du brukar dvs Pom flora, Mahalo o Grease spoon? Älskar oxå dessa ställen men finns ju andra ställen att prova på om du nu är på söder lixom

  Reply
 • Jag gillar de där ställena och Greasy Spoon har jag aldrig varit på tidigare och det andra Mahalo i Vasastan har jag varit på en gång. Upplägget, maten och allt annat är precis i min smak så jag upplever gärna de ställena på Södermalm samtidigt som jag gärna upplever helt nya också, jag förstår inte varför det ena måste utesluta det andra. Ta hand om dig!

  Reply
 • Kul med söderguide, ska absolut testa omayma!! Jag älskar ”lilla cafet på söder” passar för en kaffe eller morotskaka 😋
  Annars är tips mosebacke och champagne baren vid mosebacke, hermans( nu på sommaren är deras trädgård öppen), thaibåten, koh panghan, och chutney 🙂

  Reply
 • Tack för alla grymma tips fina du 🙂 De skriver jag ner och sparar! Kram

  Reply
 • Bra guide! Söder måste jag upptäcka mer utav. Är nästan bara där när det är Midnattsloppet.

  Reply
 • Ja, där är så mysigt <3 Kram

  Reply
 • Haha åh, har bott på Krukmakargatan, granne med papercut, men har av någon oförklarlig anledning aldrig besökt något av dessa ställen!? Inte ens papercut!? Oförlåtligt. Får ta en tur till Stockholm snart igen och make up för mina tidigare missar. Att man blir hemmablind.

  Reply
 • Haha ja det måste du! Kram

  Reply
 • Bor själv vid Nytorget så passar på att slänga in några tips.

  Shopping: Sara Clausin på Bondegatan. Otroligt snyggt utbud, inköparen här är vassare än de flesta i Sverige. Dyrt men så värt det!

  Le labo på (parfymerna är underbara) Bondegatan.
  Lilla bruket på Södermannagatan samt Grandpa.
  Även Smiley Vintage är kul (syr om gamla vintage plagg).

  Mat:
  Café Nizza, helt fantastiskt litet ställe!
  Nook, Åsögatan. Boka bord veckor innan bara!!
  Kaferang, café!
  Slutligen Punk Royale, bra fest/middagsställe. Beställ in 7 rätters som startar med rysk kaviar på handryggen samt en iskall 4 cl vodka. Sjukt kul ställe.

  Reply
 • Wow, tack snälla, har så många bra, nya ställen att besöka på min lista nu tack vare er läsare. Tack för de grymma tipsen. Kram <3

  Reply
 • Du får inte missa Bio Rio vid Bergsunds strand (Hornstull). De har sing-a-long bio, frukost-bio och visar livesänd balett, opera och konserter från andra städer. Och innan bion kan man äta middag eller ta ett glas vin på deras härliga men lilla uteservering!

  Ett annat tips är Pane Vino vid Zinkensdamm. Missa inte deras tryffelpasta eller goda pizzor!

  Reply
 • Alltså, Bio Rio låter ju som en dröm, kanske ska ta med pappa dit när han kommer upp 🙂 Han älskar sånt. Tack för tipsen fina du! Kram <3

  Reply