Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

16:54 | August 6, 2018

boktips – Miljardmakarna, Factfulness, Principles och Jag heter inte Miriam

Hej hjärtan!

Jag älskar ju att läsa som ni vet och inför sommaren tog jag med mig ett gäng lite mer tidskrävande böcker ut till landet och nu är jag inne på den sista; Factfulness. Alla dessa böcker är så bra och inspirerande på olika sätt och även om “vanliga” romaner kan vara mysigt att koppla av med så älskar jag böcker som man får ut något mer av och framför allt en massa nya lärdomar. Så här kommer mina fyra senaste boktips:

Miljardmakarna – flyktingarna som byggde ett imperium av Emma Ahlén Pouya, 2017 

Denna bok handlar om Ashkan och Saeid som flyr från Iran till Sverige som barn. Här tvingas de leva i utanförskap och därifrån arbetar de sig uppåt till att bli en entreprenörsduo som idag är ekonomiskt oberoende. Bokens budskap är att vem som helst kan nå sina drömmar om man tror riktigt mycket på dem. Jag brukar aldrig läsa sådana här böcker innan jag ska gå och lägga mig för då börjar jag bara att tänka jobb, men den här boken funkar även på kvällen. Den är skriven på ett väldigt fint, nästan skönlitterärt sätt men är samtidigt väldigt inspirerande, perfekt innan jag ska somna.

Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson, 2015 

Detta är faktiskt en roman, som handlar om utanförskap, identitet, skam och skuld. Den skildrar romers situation under efterkrigstiden och handlar om en kvinna som byter identitet och antar namnet “Miriam”. När hennes familj ska fira hennes 85-årsdag och hon berättar att hon inte heter Miriam tror de att hon blivit dement. Men sedan kommer sanningen sakta fram om hur hon gick från att vara den romska flickan Malika och istället blev judinnan Miriam. Otroligt intressant bok som berättar mer om minoriteterna i koncentrationslägrena, om fördomar mot romer i samhället och jag hoppas verkligen att alla vill läsa den här boken. Det var faktiskt en av er läsare som tipsade mig om boken och det är nästan läskigt hur väl ni känner mig, för precis som du misstänkte så älskar jag den här boken. En riktigt bra roman som man lär sig något av, tack snälla för tipset!

Principles av Ray Dalio, 2017

En av världens mest framgångsrika investerare och affärsmän, Ray Dalio, delar berättelsen om sin framgång i boken Principles. Hans tips till de som vill lyckas är att lägga sitt ego åt sidan, att vara öppen för förändring och att inte låta rädsla stå i vägen för framgång. Han lyfter bland annat vikten i att göra misstag, lära sig av dem och känna till sina svagheter. Denna bok inspirerade mig väldigt mycket kring hur jag kan tänka nu när jag håller på att starta upp ett eget bolag även om jag tar de typiskt amerikanska inslagen med en nypa salt.

Factfulness av Hans Rosling och hans son och svärdotter Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund, 2018

Detta var Hans Roslings sista bok och den bästa boken jag har läst på mycket länge. Det är så sorgligt men dagarna innan Hans dog tog han med sig manuset till sjukhuset och förde anteckningar och därefter slutförde hans barn boken Factfulness. Boken handlar i korta drag om missförstånd och att vi människor ofta svarar fel på globala frågor som rör fattigdom, miljö och skillnader mellan i- och u-länder. Jag har inte läst ut hela boken ännu men jag är redan helt såld. Den ger verkligen en större förståelse för hur världen ser ut och hur fel vi människor kan se på den. Äntligen en bok som inte är så färgad av det vi lär oss i media utan som med hjälp av ett statistiskt cirkeldiagram visar en mycket mer rättvis bild av världen och hur långt vi faktiskt har tagit oss på bara några årtionden. Vill ni för en gångs skull bli lite optimistiska gällande vår planets framtid – då ska ni läsa Factfullness!

Jag hoppas att ni fick lite inspiration och har ni läst någon bok jag inte får missa, lämna gärna ett tips!


5 kommentarer5 kommentarer om “boktips – Miljardmakarna, Factfulness, Principles och Jag heter inte Miriam”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Jag rekommenderar dig att läsa mer av Axelsson. Samtliga av hennes böcker berör på olika sätt.

  Reply
 • Factufulness är nog den bästa boken jag läst hittills i år (iaf den som fått mig att tänka till och förändra mitt tankesätt mer än någon annan bok). Några jag läst i år som jag tycker är läsvärda är : Sapiens och Homo Deus av Yuval Noah Harari. Hjärnstark av Anders Hansen var intressant (och man fick en riktig kick att börja träna). Elon Musk av Ashlee Vance, om du gillar biografier. Några jag har på inköpslistan är: Introvert – den tysta revolutionen, Micael Dahléns böcker och Max Tegmarks – Liv 3.0. =)

  Reply
 • Jag är helt inne på ditt spår, att Factfulness är den bästa boken jag läst i år, och det verkar som att du och jag har väldigt lika smak när det kommer till böcker. Sapiens är en riktig favorit och en bok jag citerar stup i kvarten, så intressant skildring av människans evolution. Hjärnstark har jag också läst, så bra, det är tack vare Anders Hansen som jag gör mitt bästa för att motionera nästan dagligen. Elon Musk, check! Intressant skildring av en väldigt speciell människa! Däremot har jag inte läst Liv 3.0 eller någon av Micael Dahlens böcker så de skriver jag ner på min lista, tusen tack för tipsen, vi borde nästan skaffa en bokklubb du och jag, haha. Kram!

  Reply
 • Två böcker som jag verkligen kan rekommendera är “Allt jag inte minns” skriven av Jones Hassen Khemiri och “Störst av allt” skriven av Malin Persson Giolito. Båda böckerna är fantastiskt skriva och historien presenteras på ett sätt som gör böckerna väldigt bra!

  Reply
 • Åh, jag har inte läst någon av de två böckerna så de ska jag kolla upp direkt. Tack snälla för tipset, kram!

  Reply