Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

09:58 | June 29, 2018

att hålla sitt kontrollbehov under kontroll

Hej på er!

Jag känner att jag behöver prata med er om en grej, något som jag trodde att jag hade kontroll över men som har eskalerat den senaste veckan igen, nämligen mitt kontrollbehov. Vet ni vad 80/20-regeln är? Den innebär att 20 procent av det du gör står för 80 procent av resultat och 80 procent av det du ägnar din tid åt endast står för 20 procent av resultatet. Intressant va?

Jag brukar ju undvika att fota på platser som är för “stökiga” för annars kan jag lätt sätta mig och ta bort alla fimpar och skräp på bilderna i Photoshop. Japp, precis som att jag städar hemma i lägenheten och på landet så “städar” jag mina bilder och ett steg i att sluta med det och försöka bli lite mindre av en perfektionist är att faktiskt berätta om det för er.

Jag hör ju hur galet det låter nu när jag skriver det och det är något jag verkligen kämpar med varje dag och jag har blivit så mycket bättre! Jag måste dessutom tänka på att inte Matilda ska uppfatta det som kritik när jag går in och gör småändringar i texter hon skrivit eller bilder hon fixat. Vid det här laget känner hon mig så bra men det blir ju också tröttsamt och oinspirerande för henne i längden.

Jag gillar så klart mitt sinne för detaljer och jag vet att det har tagit mig dit jag är idag, men jag vet också att ni ofta efterfrågar lite mer avslappnade vardagsbilder och anledningen till att jag är dålig på att dela med mig av dessa är för att jag inte tycker de är fina nog för bloggen, haha. Jag ställer väldigt höga krav på mig själv, orimligt höga krav ibland och jag har gett mig fan på att bli mer effektiv och då krävs det att jag chillar ner lite.

Nya Linn ska ju inte bry sig om sådant där, haha! Det var ett av mina nyårslöften som ni kan läsa om här. Jag vet att jag är lite knäpp med mina bilder och texter och därför är det väldigt bra för mig att ha Matilda. Med hjälp av hennes ögon så ser jag lättare att något duger som det är och eftersom hon fixar alla mina outfitbilder nu så behöver jag inte sitta och stirra på dem i evigheter och städa bort grejer.

Självklart lägger jag mig i ibland ändå men jag brukar alltid förklara för henne att om jag hade gått in på någon annans blogg eller Instagram och sett den där bilden, läst den där texten eller kollat på det där collaget så hade jag tyckt att det var hur fint som helst men när det handlar om mig själv, min blogg och något jag ska leverera så duger det inte. Visst är det galet?

Jag försöker alltid att tänka på 80/20-principen när jag snöar in mig på för mycket detaljer för jag vet att ni läsare knappt kommer märka de där fimparna på marken ändå. Istället borde jag lägga min tid och energi på annat som ger bättre avkastning men den senaste veckan har det bara inte gått. Jag ramlar tillbaka i mina gamla beteendemönster och vill mig ta mig snabbt ut ur det så om ni andra kontroll freaks där ute har några handfasta tips för hur man kan tänka så skulle jag bli så otroligt tacksam?

Puss på er och tack för att ni lyssnade!


10 kommentarer10 kommentarer om “att hålla sitt kontrollbehov under kontroll”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Hej! Visst är det lustigt att man alltid är hårdast mot sig själv? jag har därför börjat tänka på vad jag skulle ge för råd till min bästa kompis om hon hade samma problem som mig. Råden brukar vara både mer omtänksamma och realistiska än de jag ger mig själv. Låter kanske lite luddigt men det ger lite perspektiv och för mig funkar det!

  Reply
 • Bra tips, tack fina du <3 Kram

  Reply
 • Stor igenkänning på detta! Både hos mig själv och andra ledare som jag möter – så du är i gott sällskap 😉 🙂 Började skriva mina tankar om detta men det blev alldeles för långt för att rymmas här. Hade det varit okej om jag mejlade dig dem och isf till vilken mejl?

  Reply
 • Hej Clara, mer än gärna! Min mail är [email protected], kram!

  Reply
 • Brukar påminna mig själv att folk i min omgivning är fantastiska och bra. Även fast mitt kontrollbehov skriker åt mig inombords, vet jag att personen jag delar/delegerar en uppgift med/till är mer än kapabel att göra det precis så bra som jag hade gjort, om än på ett annat sätt.

  Skulle ljuga om jag sa att det är enkelt, men vid snart 32 års ålder har jag kommit långt på vägen i min utveckling. Och om något nu mot all förmodan inte skulle bli bra/som det var tänkt, så är det inte hela världen för det mesta går att rätta till. Alla felar men så länge vi lär oss av våra misstag, förlåter oss själva och går vidare med huvudet högt mot nya utmaningar, så kommer vi också fortsätta växa och utvecklas.

  Tack för att du delar med dig av personliga tankar. Kram!

  Reply
 • Så sant som det är sagt! Så ska jag också börja tänka 😀 Kram <3

  Reply
 • Jag har också ett extremt kontrollbehov när det gäller ALLT. Jag har en känsla av att allt måste bli som jag tänkt, oavsett om det gäller hur välstädad lägenheten ska vara eller att middagen blir exakt som jag tänkt mig. Kan på riktigt få panik om min sambo säger att han kan laga middagen som jag bestämt att vi ska äta, för då vet jag ju inte om han kommer laga den på exakt det sättet som jag tänkt. Det är bara ett exempel på mitt kontrollbehov, och just det grundar sig i många år med anorexi och ätstörningar som jag kämpar med att ta mig ur. När det kommer till just mitt kontrollbehov så försöker jag ”våga” låta andra ta kontrollen (laga maten, bestämma när lägenheten behöver städas, låta mina vänner planera tjejmiddagen dagen innan den ska ske och inte två veckor innan som jag vill göra för att allt ska bli perfekt). Genom att sakta men säkert försöka släppa på saker så har jag också insett att världen rasar inte ihop, det blir bra ändå!

  Och jag försöker även tänka – hur hemskt är det om det faktiskt inte blir exakt som jag vill? Det finns så mycket värre saker här i livet. Jag försöker att hela tiden påminna mig om vilken tur jag har som fortfarande får vara frisk och leva mitt liv, medans min mammas bästa vän nyligen gick bort i cancer. Jag tänker på de hemlösa som sover på gatan, hur kan jag ens må dåligt över om mitt hem är ostädat?

  Jag vet hur jobbigt det är med ett kontrollbehov, men ju mer jag utmanar mig själv och ju mer jag sätter det i perspektiv till vad som faktiskt betyder något här i livet så blir det enklare för varje gång.

  Många kramar till dig och kämpa på! <3

  Reply
 • Hej Molly! Tack för att du delar med dig, jag känner igen mycket av det där och brukar också tänka som du, att även om det inte går exakt som jag vill så går inte världen under och det finns värre saker. Masssa kramar <3

  Reply
 • Kanner igen mig sa mycket i vad du sager om kontrollbehov. Jag har ett valdigt kravande jobb med mycket att gora, och jag vet sjalv att jag skulle kunna spara sa mycket tid om jag bara slutade vara sa fokuserad pa att varje uppgift maste vara, se och presenteras helt perfekt. Kollegor har till och med sagt till mig “du vet att den har uppgiften inte behover vara perfekt, den maste bara bli gjord” men jag fixar det inte. Det stor mig nagot fruktansvart att gora en uppgift om jag inte far se till att slutresultatet ar PRECIS sa som jag tankt mig. Det ar nagot ja jobbar pa hela tiden, men det ar tufft da det gar emot mina naturliga beteenden!

  Reply
 • Jag känner igen det där, att allting måste bli perfekt. Jag antar att vi bara får kämpa på med att försöka släppa kontrollen. Skönt att man inte är ensam iaf 😛 Kram <3

  Reply