Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

08:44 | June 20, 2018

DISK – vilken personlighetsfärg är du?

Hej på er!

Vi har ju tidigare pratat om böckerna “Omgiven av idioter” och “Omgiven av Psykopater” med Thomas Erikson som trendade förra året. Jag satte tänderna i båda och kan inte låta bli att tycka att DISK-färgerna är ett intressant ämne och roligt att tänka på och anpassa sig efter när man kommunicerar med andra. Jag tror bara att det är viktigt att man inte ska se DISK som ett sätt att kategorisera människor och deras personligheter i 4 fack.

Efter att ha läst på lite mer har jag förstått att det är en typ av personlighetstest som visar hur vi människor beter oss och kommunicerar i olika situationer. Genom att förstå sig själv och sin omgivning kan man bli mer framgångsrik i sin kommunikation genom att göra medvetna beslut och val anpassade efter den andra personens beteende. Spännande tycker jag!

Det verkar som att alla människor har mer eller mindre av alla färgerna. Jag har även förstått att man kan ha mer av en eller flera färger (vanligast är 2 starka) och att man kan anpassa sitt beteende mellan hemmet och jobbet. De påverkas av omgivningen och kan skilja sig åt från år till år, om du till exempel byter jobb. Ingen färg är dålig!

En framgångsrik grupp kan behöva personer med olika färger för att fungera som bäst, färgerna ihop kan utgöra ett riktigt bra komplement, men det kan samtidigt vara svårt för vissa av dem att komma överens eller förstå varandra. Nedan beskrivningar är de generella dragen i extremfall och jag är ingen expert så ta det med en nypa salt.

RÖD – för Dominans 

Personen lägger tonvikten på att åstadkomma resultat. Hen är prestationsinriktad, självmotiverad och oberoende av andra. Hen ser det stora i sammanhanget och går ofta rakt på sak. En röd person vill gärna vara den som fattar beslut men gillar samtidigt utmaningar. Hen kan uppfattas av andra som rätt fram, ambitiös, krävande och tävlingsinriktad. En röd person använder makt som strategi och söker kontroll för att nå sitt mål: Resultat. Hen undviker att vara i en beroendeställning och under press kan hen uppfattas beordrande. En röd person är effektiv i sitt jobb.

GUL – för Inflytande

Personen lägger tonvikten på att påverka andra. Hen är utåtriktad, uttrycksfull, optimistisk och sällskaplig. Gula personer tenderar att ogilla ensamhet och gillar därför att samarbeta. En gul person kan uppfattas av andra som entusiastisk, påverkande och självsäker. En gul person använder människor som strategi när hen söker uppskattning för att nå målet: Social uppmärksamhet. Hen Undviker att vara ensam och under press kan den gula personen uppfattas som verbalt attackerande. En gul person är inte lika effektiv i sitt jobb, men hens idéer kan bli till riktigt bra resultat om någon hjälper till att slutföra dem. Vilket ofta sker då gula personer är duktiga på att inspirera andra människor.

GRÖN – för Stabilitet

Personen lägger tonvikten på samarbete. Hen är uthållig, eftertänksam och principfast. Gröna personer använder ett lugnt tillvägagångssätt. De är goda lyssnare och uppfattas som pålitliga. Gröna personer uppfattas ofta som lugna, generösa, omtänksamma och tjänstvilliga. En grön person använder sin pålitlighet som strategi och söker tid för att nå målet: Stöd/uppskattning. Hen undviker förändring och under press börjar en grön person gärna kompromissa. På arbetet och under press utstrålar denna person ett lugn. Det behöver nödvändigtvis inte vara så att personen är lugn, men att hen vill lägga allt krut på att det ska bli ett så bra resultat som möjligt.

BLÅ – för Konformitet

Personen lägger tonvikten på kvalitet och noggrannhet. Hen är noggrann, samverkande och försiktig. En blå person söker fakta och vill ha detaljerna för att uppnå kvalitet. Hen resonerar i sannolikhet. Den blå personen kan uppfattas som detaljerad, avvaktande, opartisk och kvalitetsmedveten. Med en detaljerad framtoning och strategin som är användning av bevis söker hen fakta för att nå målet: Det bästa sättet att gå tillväga. En blå person undviker gärna osäkerhet och i pressade situationer kan hen uppfattas som undvikande. Detta beror ofta på att personen går in i sig själv för att komma på den rätta lösningen.

Jag har blivit mer intresserad av detta sedan jag och Matilda började jobba ihop. En dag när vi satt vid våra datorer sa hon “Du är gul va?”. Jag skrattade och förstod direkt att hon syftade på disk men bad henne ändå förklara. Matilda syftade på det faktum att jag bytte sidor i datorn och skiftade ämne och fokus väldigt ofta. Att jag helt plötsligt ibland utbrister “Men du! Vi måste göra det här också”. Då förstod vi att vi hade ett gemensamt intresse i DISK.

Matilda har bra koll på ämnet för det visade sig sen att hennes pappa jobbar med att göra disk-test på personer i företag och grupper och sen coacha dem i vad de kan tänka på. Så kul! När vi pratat lite mer kom vi fram till att jag måste ha en ganska intressant profil då båda vi är säkra på att jag samtidigt måste vara väldigt blå. De är de färgerna som skiljer sig mest åt liksom röd och grön. Jag är extremt detaljstyrd som person i mitt arbete och gillar att basera mina utlägg på fakta. Jag skulle aldrig göra en föreläsning om influencer marketing utan att använda mig av siffror och fakta, haha!

Jag är ganska säker på att jag är en kombo av gul och blå. Matilda tror även att jag kan ha en liten dos av rött i mig när jag jobbar. Det är viktigt med mål och jag strävar snabbt mot att nå resultat. Matilda har mycket grönt, hon är alltid lugn och sansad. Ibland lite väl försiktig kan jag tycka, haha! Gröna personer är måna om sin omgivning och vill att alla ska må bra. Det skulle därför skava i henne ordentligt att skicka iväg ett jobb som inte är 100% perfekt. Det är här vår kombo, min detaljstyrdhet och hennes perfektionsbehov inte alltid är så effektiv. Men vi jobbar på det!

Matilda har också mycket gult i sig. Efter att vi börjat prata mycket om färger var båda sugna på att se vad vi kan göra för att bli ännu mer effektiva ihop. Båda tycker att organisering är A och O, men som vanligt med gula personer så kan det lätt bli mycket snack och liten verkstad. Därför började vi sätta oss in i olika metoder och bestämde oss för att använda en kanbantavla där vi för in vad vi vill göra i en “backlog”, vad vi ska göra i en “to do”, vad vi gör i en “doing” och vad vi har gjort i en “done”. Det är fantastiskt vad det hjälper och vad vi får gjort på en dag nu jämfört med för ett år sedan. Men båda är glada och sociala så man får inte glömma bort att ha kul, i pauserna. Haha!

Om ni vill kan jag berätta mer om fördelarna med kanban i ett annat inlägg? Jag hade egentligen kunnat skriva hur mycket som helst och man kan grotta ner sig i DISK hur mycket man vill men jag vill gärna höra vad era erfarenheter är? Har ni gjort ett test och vad tyckte ni? Visst är det intressant? Jag vill så gärna göra ett test så jag ska se till att boka in det med Matildas pappa efter sommaren.

Puss och kram! 


10 kommentarer10 kommentarer om “DISK – vilken personlighetsfärg är du?”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Det vore jättekul med ett inlägg om kanban! Blir nyfiken nu på mer specifikt vad det är. Färganalysen är intressant, jag har läst båda böckerna och jag är så jobbigt röd och gul medan min sambo är gul och blå. Igår satt jag i verksamhetsmöte med min nya arbetsgivare och jag märkte själv hur röd jag faktiskt var när det gällde vissa saker under kommande säsong. Jag berättade gladeligen vad som borde gälla och vissa ord kunde man inte ha med för de kunde missuppfattas och när jag sagt det flera gånger hörde jag sidan om mig, “Li, det är ändrat nu” så jag svarade bara “bra”, haha =) stackars alla andra i rummet tur jag växlar och lyssnar på andra också och kommer med en massa idéer också. Det är bara det att har de fel så har de fel och behöver veta det. Bad om ursäkt till min blivande kollega men hon var bara tacksam och hon var ju av samma åsikt som jag och vi stöttade varandra i rummet och så fick vi ju till förändringar. Men ändå, jag måste ha varit jättejobbig … =)

  Reply
 • Haha, ja visst är det intressant och jag älskar att du inser det själv i alla fall. Jag tror det är bra med vissa egenskaper men det är alltid bra om man kan komplettera dem med andra bra egenskaper, hehe. Nu är det ju lite semestertider men jag lovar att göra ett Kanban-inlägg när jag är tillbaka i stan och på kontoret igen. Det är ett helt fantastiskt system. Kram!

  Reply
 • Håller med om att den här typen av modeller kan vara underhållande och intressanta men ja, det är viktigt att ta den med en rejäl nypa salt med. De är ofta lika generellt formulerade som horoskop. Samtidigt tycker jag att alla oskadliga sätt som kan leda till nya självinsikter är bra. Så lär man sig något av dessa är ju det toppen och grupper med olikheter är tveklöst alltid bäst 🙂

  Själv är jag röd/gul med klara stänk av blått enligt den modellen 😃http://www.bossbloggen.se/omgiven-av-idioter-vilken-farg-ar-du/

  Reply
 • Så intressant! Jag är gul/blå med ett stänk av rött skulle jag säga, sedan jag började tänka i personlighetsfärger känns det som att jag har börjat tänka om mer i vissa situationer och försöker bättra mig om det behövs. Så kul! Kram

  Reply
 • Grön o blå! 🙂

  Reply
 • Intressant 😀

  Reply
 • Jag tycker också att dessa tester är intressanta och som du påpekat så är det viktigt att förstå att ingen färg är sämre än en annan. Jag har läst omgiven av idioter och tycker att det är intressant att lära mig mer om hur kommunikationen fungerar mellan olika personer. När jag läste boken fick jag en del aha-upplevelser om konversationer jag haft och hur jag i framtiden skulle kunna agera annorlunda. Jag har gjort testet (även andra tester) och mest utmärkande för mig är grön och gul.

  Du och jag har jätte olika jobb men jag är ändå nyfiken på hur du jobbar strukturerat och effektivt, hur lägger du upp ditt arbete tex ”att göra listor” osv. Jag skulle behöva bli ännu bättre på att planera mitt arbete och har försökt med sticky notes på skrivbordet (men det blev bara rörigt tycker jag), testat one note men nu kör jag en kalebderbokning som jag flyttar runt dag för dag där mina saker som jag behöver göra står.

  Sorry för lång kommentar men om du har tips på hur du lägger upp ditt arbete så tar jag gärna emot det 😊

  Reply
 • Hej där, haha, be inte om ursäkt, jag älskar när ni skriver långa och mer utförliga kommentarer. Jag älskar ju listor och att jobba strukturerat så senare i augusti när jag är tillbaka på kontoret så ska jag skriva ett inlägg precis om hur jag och Matilda jobbar tillsammans. Kanban och ett program som heter Trello har fungerat så bra för oss. Kram så länge!

  Reply
 • Kul med Disc! Så coolt när man förstår människor bättre. Jag är grön-röd vilket är en motsägelsefull ”profil” men gud vad skönt det är att mer förstå vem man är och varför man agerar på vissa sätt:)

  Reply
 • Ah vad intressant, det har jag nog inte träffat någon som är än 😀

  Reply