Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

10:29 | October 11, 2017

önskerubrik! att vara hundägare

Hej Linn, tack för en bra blogg, uppskattar att du delar med dig av känslorna kring din mamma och bror. Kan du inte skriva ett inlägg om livet med hund, för- och nackdelar, och vad du tycker man ska tänka på innan man skaffar hund enligt dina erfarenheter. Hälsningar från en som går i hundtankar!

Hej där! Vilken bra fråga och jag delar gärna med mig av mina erfarenheter och tankar kring att ha en hund. För det första så glömmer jag aldrig när jag satt på ett internetcafé på Koh Chang när jag och Maria backpackade i Asien. Mamma hade smsat och skrivit att hon hade en överraskning och när hon berättade för mig över Skype att hon skulle köpa en hund så vart jag överlycklig och skrek rakt ut “Jaaa, en Sankt Bernhard!”. “Nej”, sa mamma, “en chihuahua” och min besvikelse var total. Haha! När mamma sedan skickade bilder och när jag fick träffa Charlie första gången (då var hon lika liten som en hamster) när vi kom hem från vår långa resa så var det kärlek vid första ögonkastet.

De första sex åren av Charlies liv så var det mamma som hade det huvudsakliga ansvaret för Charlie, jag brukade ha henne en månad eller två om året hos mig uppe i Stockholm men Charlies grundliga uppfostran är det ingen annan är mamma som kan få cred för. Det är tack vare mamma som Charlie är en trygg och väluppfostrad hund, jag minns hur hon alltid hade antingen tv eller radio på i bakgrunden hemma när Charlie var valp, det ska tydligen vara bra för att vänja hundar vid ljud så de inte blir rädda för minsta lilla. Jag glömmer aldrig hur mycket tid mamma la ner på att få henne rumsren och när hon skulle lära Charlie att vara ensam hemma så började mamma med att gå ut från lägenheten, vänta i fem minuter och sedan gick hon in igen, nästa gång var hon borta tio minuter, en kvart och så höll hon på.

Därför har jag ju inte så mycket erfarenhet av valpåren men som jag har förstått det kan de vara riktigt jobbiga, det krävs en hel del tålamod och kontinuitet för att uppfostra en hund väl. När mamma gick bort för fyra år sedan så fanns det inte en tvekan om att jag skulle ta över Charlie, det var en självklarhet. Idag är hon mycket av den hunden mamma formade henne till att bli men jag har även gjort stora förändringar. Som ni vet så var jag inte så förtjust i att få en liten hund och mamma uppfostrade Charlie som en riktig stadshund, sedan Charlie flyttade upp till oss så har hon både börjat röra sig mer och gått ner över ett kilo i vikt vilket är 25% av hennes totala kroppsvikt, haha.

Charlie kommer alltid att var en chihuahua, lite av en knähund men jag försöker att inte dalta för mycket med henne. På kontoret får hon vara på golvet även om hon helst hade legat uppe i mitt knä, hon går överallt vi ska och jag skulle aldrig få för mig att bära henne i onödan. Jag vill att Charlie ska vara som vilken annan hund som helst och att hon ska klara sig själv! Och tror mig, det är en riktig liten diva det här, hon har en handfull människor i sitt liv som är hennes stora favoriter men många fler än så är det inte. Charlie bryr sig inte ett dugg om andra människor eller hundar för den delen, det är sällan vi träffar en hund på gatan som hon faktiskt vill hälsa på och när folk vill hälsa för att de tycker att hon är söt så går Charlie sakta fram, doftar knappt på handen och fnyser sedan till och vänder oförskämt bort huvudet. Haha! Gissa om jag har fått skämmas många gånger?

Läs på om olika raser

Det är som sagt väldigt mycket personlighet i en hund och jag tror man ska läsa på ordentligt innan man väljer hundras. Jag skulle aldrig byta Charlie mot någon annan hund i världen och självklart har jag träffat chihuahuor som är trevliga och glada mot alla men jag har också fått höra att det är lite typiskt för rasen att vara lite dryg och kaxig. Så vill man ha en familjehund som gillar allt och alla kanske man ska välja en annan ras. Läs på ordentligt och välj en hundras som du tror passar dig och dina förutsättningar bäst!

Se till att ha en buffert

Det är dyrt att ha hund, vissa hundar kostar inte lika mycket som andra men Charlie har kostat hur mycket som helst. Hon har haft otur med sjukdomar och vår veterinär sa att små hundar oftare får problem och sjukdomar än större hundar, jag vet inte om det stämmer men mindre hundar lever ju ofta lite längre också. Jag har ett eget “Charlie-sparkonto” med alldeles för mycket pengar på om det någon gång skulle hända henne något. Sjukvård och veterinärkostnader är riktigt dyra för hundar och det behöver inte vara något allvarlig, det kan vara tandsten som behöver tas bort eller en röntgen som måste göras och kostar hur mycket som helst.

Skaffa en hundförsäkring

När Charlie var liten så betalade vi runt 3-400 kronor i månaden för hennes försäkring. Med åren som hon har blivit äldre så har månadspremien ökat och eftersom hon har haft en hel del olika åkommor så kostar hennes försäkring idag runt 15000 kronor om året, det är helt sjukt jag vet och jag har ringt andra försäkringsbolag men det är få som nyförsäkrar en hund på tio år och skulle jag teckna en ny försäkring så skulle den inte täcka något om Charlie skulle få problem med något som hon tidigare har blivit behandlad för. Komplicerat, jag vet! Men en operation som Charlie behövde göra (med övernattning på djursjukhuset, medicinkostnader m.m.) kostade över 30000 kronor och då var vi glada att vi bara behövde betala självrisken som landade på runt 4-5000 kronor. Yes, självrisken är ganska hög också! På tre år kostar Charlies försäkring alltså mig 45000 kronor vilket hade täckt en större operation om något skulle hände men idag vill jag inte säga upp Charlie försäkring för (ja, jag är lite skrockfull) då tänker jag att något kommer hända henne bara för det.

Rutiner

En hund mår absolut bäst av rutiner och ja, i perioder när man jobbar mycket så får man dåligt samvete om man en dag inte riktigt har tid med sin hund. Charlie är en liten hund men behöver ändå röra på sig för att må bra och jag har som regel att hon ska få minst 1-1,5 timme motion per dag. Ett tag hade jag dagmatte åt Charlie men nu tar jag själv hand om henne i veckorna för att få spendera så mycket tid med henne som möjligt. Ska man ha hunddagis eller dagmatte ska man (i Stockholm) räkna med att det kostar runt 3-4000 kronor i månaden. Det är ju nästan ett måste om man inte kan ha med sig hunden till jobbet! Det kan också vara bra att ha familjemedlemmar eller vänner som är villiga att agera hundvakt när man reser.

Fördelar

Så visst finns det en hel del att tänka på innan man skaffar hund MEN, det är också det bästa som någonsin har hänt mig, att ha Charlie i mitt liv. Hon är min bästa vän och lilla bebis! Jag kan inte tänka mig ett liv utan henne och jag kärleksförklarar mig för henne flera gånger dagligen. Det kanske är knäppt men jag berättar hur mycket jag älskar henne och att jag är så tacksam för att få ha henne i mitt liv. Charlie är alltid glad, tillgiven och sprider så mycket lycka och kärlek. Jag tycker att det tillför en helt ny dimension till livet när man har någon som är beroende av en för ens överlevnad, det ger livet en helt annan sorts mening och jag kan tänka mig att det är lite så det känns när man skaffar barn. Det värsta tänkbara just nu är den dagen då hon inte längre finns med mig och det är ju tyvärr det oundvikliga när man skaffar en hund, att man med största sannolikhet kommer att överleva den. Med tanke på att det är en kärlek som kan växa så stark så att det nästan känns som ens barn så är det en hemsk tanke och jag vet faktiskt inte vad jag kommer göra den dagen då hon inte längre finns vid min sida, min följeslagare och fantastiska hund med så mycket karaktär och personlighet. Så ja, om du har förutsättningarna att ge en hund ett fantastisk liv tillsammans med dig så ser jag inte något som borde hindra dig från att skaffa hund. Lycka till och hör gärna av dig och berätta gärna hur det går eller om du har fler frågor och funderingar!

Vill du läsa ett inlägg där jag berättar lite mer om Charlie och hur hon kom in i vårt liv så kan du göra det här(klick)

Haha, på den här bilden ser man nästan vilken liten kaxfia hon är, eller hur?

18 kommentarer18 kommentarer om “önskerubrik! att vara hundägare”

  Åh, min historia är så lik din. Min mamma var min bästa och närmsta vän och hon gick bort i cancer för snart tre år sedan och sedan dess har jag tagit hand om hennes (vår) hund på heltid. Maja som hon heter är otroligt mysig och tillgiven och jag tog med henne till Göteborg där jag bor, från en småstad i skåne där mamma hade henne, och hon har blivit en riktigt cityhund nu också. Jag håller med dig om att det är det bästa som hänt mig, men tanken på när hon försvinner skrämmer mig också. På nåt sätt så har hon tröstat mig så efter mammas bortgång och när Maja försvinner kommer ännu en stor sorg. Men man får ta vara på tiden man har, de är ju bara till “låns” egenltigen, våra husdjur <3

  Reply

  Hej där! Jag vet precis vad du menar, det var min mamma och bror som valde Charlie så hon är verkligen det finaste jag har kvar från dem. Det känns speciellt att hon också har känt och blivit så älskad av dem så jag vet inte vad jag gör den dagen hon inte finns längre. Kram på dig! 

  Reply

  Så bra inlägg! Jag har en liten gosig hund på fyra år tillsammans med min sambo. och håller med vilken kärlek men har och får för sin hund. Så bra att du poängterade de höga kostnaderna, jag hade aldrig kunnat tänka mig vad min lilla vän skulle kosta mig på bara fyra år, i relation till det hela var “inköpskostnaden” en fis i rymden, men utan tvekan helt värt det.

  Tänkte även tillägga att det är väldigt krävande rent närvaromässigt, den måste ut och bli stimulerad även de dagar som man är magsjuk eller har hög feber etc. Så det är guld värt om man har en sambo eller nån mycket nära som kan bli en extramatte/husse i sådana situationer. Något som jag inte tänkte på var att det är ganska svårt att resa när man har hund, man blir ganska bunden efter den, så om resa är nåt du gillar så kolla gärna i din omgivning om någon kan tänka sig att vara resevakt åt den.

  Och precis som Linn sa, en valp och unghund kräver otroligt mycket tid och tålamod det första året, så när du skaffar hund, se till att du har eller kan ta den tid som krävs för att valpen ska kunna ha det bra och bli trygg.

  Kanske låter lite hårt, men viktigt att tänkt igenom även de tyngre aspekterna. Hundlivet är underbart! De är sådana livspartnar och karaktärer! Riktiga lycko- och kärleksspridare!

  Reply

  Jättebra input! Vi har ju både Mattias mamma och min pappa som ställer upp och passar Charlie när vi reser. Pappa kommer t.o.m. upp till Stockholm och bor hos oss när vi reser iväg och utan den hjälpen hade det blivit mycket svårare för oss att resa. Innan hade vi dessutom en dagmatte som ibland tog Charlie 3-4 dagar om vi reste bort så det är bra att säkra upp med många frivilliga som kan och verkligen hjälper till när det väl gäller. Kram!

  Reply

  Ville bara säga att det var ett väldigt fint och klokt inlägg som berörde <3 Är själv valpägare och nej, det kanske inte är så lätt alla gånger och det dåliga samvetet över att inte räcka till finns jämt där men skulle aldrig byta bort det mot något annat 🙂

  Reply

  Fint inlägg! Jag älskar min katt helt ovillkorligt och det är så trevligt att bara få leka eller mysa med henne. verkligen en gåva!

  Reply

  Vilket härligt inlägg! Håller helt med om den kärleken även om jag drar det lite längre då jag inte ser någon skillnad på barn och hundar 🙂 Förmodligen för att jag själv inte har barn men som du säger, man förstår inte hur man ska kunna leva utan dem.

  Sen vill jag bara flika in och säga gällande försäkringar behöver det inte bli så dyrt, mycket beror på rasen, åldern och könet på hunden. Vi betalar 400 nånting per månad tror jag och vår blandras har mindre risk att utsättas för sjukdomar som är kända hos rashundar. Så jag skulle säga att även det bör inkluderas in i valet av hund; om man vill ha en rashund så kolla upp vilka sjukdomar som är vanligt förekommande hos den rasen, ofta står inte försäkringsbolagen för kända åkommor då man som hundägare ju tar “den risken” när man väljer hund. Vi har gjort ett ultraljud på vår hund då veterinären tyckte sig höra ett blåsljud. Vi bestalade 1700 för det efter att ha fått tillbaka pengar från försäkringen. Förutom det har vår hund lyckligtvis inte haft några andra problem. Agria har dessutom nyligen upprättat specifika försäkringar för just olika raser (även en för blandrashundar) vilket jag tycker är mest optimalt då olika raser skiljer sig så mycket från varandra. Sen är det ju såklart det här med tänderna som väl inget bolag vill så för då det inte är deras “fel” om hundens tandhygien inte tas om hand och det är ju en rätt saftig summa på 6000 tror jag det var att göra en grundlig rengöring om det blivit inflammerat i tandköttet. Men om man istället förebygger tandsten och tar hand om hunden med bra foder för just den hunden så “sparar man ju in” mycket pengar på sjukvård. Och med “ta hand om” menar jag ju givetvis det runt omkring som vi kan påverka (tänder, vikten, rengöring osv) och inte de sjukdomar som finns ärftligt i rasen som vi inte kan påverka.
  Kram!

  Reply

  Tack för att du delar med dig av din erfarenhet med djurförsäkringar. Charlie är ju renrasig chihuahua och precis som du skriver så är oftast försäkringen då dyrare. Hon är dessutom ett specialfall med så hög försäkringsavgift då hon har råkat ut för mycket men det är ju bra att veta om att det kan kosta mycket mindre också OCH att man kan förhandla, det visste inte ens jag. Agria verkar super och hade jag haft en valp hade jag definitivt försäkrat den där men eftersom Charlie är 10 år så täcker inte försäkringen sjukdomar som hon redan har drabbats av tidigare så jag vågar inte chansa och byta från If. Och ska jag vara helt ärlig så gör inte jag någon skillnad på henne och ett barn heller, hon är min bebis men jag vet att vissa kan reagera när man jämför människor med hundar så jag brukar låta bli, haha!

  Reply

  Eloge till bra bildkvalitet och inlägg som är genomtänkta och läsvärda!

  Reply

  Tack fina du! Uppskattning som denna är guld värd när man lägger ner tid och kärlek på sin blogg. Massa kramar <3

  Reply

  Vilket bra inlägg! 🙂 Jag och min sambo har en 14 veckor gammal mops-pojke hemma. Jag har aldrig haft hund tidigare och förstod att det är mycket jobb…men HERREGUD vad mycket jobb det är i början. Fast det är såå mysigt och jag känner en sådan villkorslös kärlek till honom redan. Precis som du säger så är det säkert lite samma som att få en bebis…och vi som inte ville ha barn..hahaha

  Reply

  Haha, åh men vad mysigt men ja, det är en hel del att stå i när de är små. Massa lycka till, och vem vet, det kanske blir kids också då 🙂 Kram

  Reply

  Det ÄR dyrt att ha hund, och blir skogstokig på folk som inte har försäkring och som inte sparar till eventuella veterinärbesök, utan står helt handfallna om hunden blir sjuk. Dock finns det betydligt billigare raser än chihuahua. Jag har två hundar, båda med dubbel veterinärförsäkring (dvs. maxbelopp) och betalar 1600 kr i kvartalet för dem, så runt 400 kr i månaden totalt för båda två. De är steriliserade i förebyggande syfte vilket gör att man får ner försäkringen några hundra kronor per hund och år. Ett tips är även att ha alla sina försäkringar hos ett försäkringsbolag, då får man ofta rabatter.:) Fördelarna överväger hursom nackdelarna hundra gånger om – de är det bästa, finaste sällskap man kan ha. Kram

  Reply

  Jag håller med och bra tips att man kan förhandla lite om man försäkrar två 🙂 Kram

  Reply

Genom att lämna en kommentar är jag införstådd om att eventuella personuppgifter som delas kommer att hanteras i enlighet med denna webbplats Integritetspolicy"

Leave a Reply

Your email address will not be published.

By submitting my comment I acknowledge that I have read the privacy policy and fully understand its content.