Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

16:22 | September 12, 2017

skånska vs. stockholmska 

Ok, hur galet är det inte att jag har bott i Stockholm i NIO ÅR nu i september, jag måste nästan ha en fest nästa år och fira 10-årsjubileum, haha. Jag minns det som igår när jag och pappa packade alla jag ägde i en stor hyrbil och körde upp till Stockholm och lägenheten som jag skulle bo i tillsammans med min dåvarande pojkvän. Jag var väldigt skeptisk till Stockholm i början och trodde inte att jag skulle bli särskilt långvarig här men shi fick jag för det tog inte mycket mer än ett år innan jag älskade Stockholm som om det vore mitt egna hem, som det känns nu kommer jag aldrig flytta härifrån.

Något jag fortfarande, efter nio långa år, får stå ut med är dock stockholmare som driver med och härmar min dialekt. Självklart gör de flesta det med glimten i ögat men någon som försöker härma mig på skånska kanske inte förstår att någon annan gjorde precis samma sak en timme tidigare i ett annat möte. Jag träffar ju väldigt mycket nya människor i mitt jobb så ibland händer det flera gånger om dagen. Alla mina nära vänner här är dessutom stockholmare (minus Martin som är den enda skåningen jag hänger med här) så ja, jag får min beskärda del av skit från dem också, mina vänner är nästan värst, haha.

De flesta låter likt en döv tysk som har satt en groda i halsen när de försöker imitera skånska, det har nog bara hänt en, max två gånger som jag har stött på en stockholmare som har härmat min dialekt och faktiskt gjort det riktigt bra. Det händer även ganska ofta att jag säger något och så kollar personen mitt emot mig frågande, då har jag tydligen inte bara pratat otydligt och med skårrande R utan jag har dessutom sagt ett ord som de aldrig har hört talas om, haha. Det finns en hel del ord som jag har lagt märke till att stockholmare använder sig utav. Här nedan har jag listat några…

Skånska ord

Rama Känns som ett ord som de flesta någon gång har hört men de brukar få leta långt där inne någonstans för att komma på vad det betyder. Det är ju så klart när man skjutsar någon på sin pakethållare bak på cykeln.

Spåga Det tog mig lång tid att vänja mig av vid då det är ett ord som jag sällan använder. Den stockholmska motsvarigheten är ”sticka” och det är en sådan där liten träflisa som man får i fingret och måste dra ut med en pincett.

Klökas Jag har glömt vad man använder för ord istället för klökas i Stockholm? Någon som vet? Det är i alla fall när man tycker något är äckligt (t.ex. en lukt) och man ”kräks utan att det kommer något”. Haha, jag vet inte hur jag ska förklara det bättre än så.

Gump Japp, jag kallar på riktigt fortfarande en rumpa för gump. Det är nog det ord av alla ovan nämnda som jag tycker känns mest självklart och som jag fortfarande har svårt att tro att inte alla svenskar använder. En gump är en gump liksom!
Kanelsnäckor
Jag älskar kanelsnäckor och har ofta fått en frågande blick när jag beställer det på caféer runt om i Stockholm. De flesta hajar ganska snabbt att jag menar kanelbulle men det är inte alltid en självklarhet.
Inom, Hemom
Det var senast för två veckor sedan som någon av er läsare tyckte det var gulligt att jag skrev ”jag ska hemom lägenheten” i ett inlägg. Jag gör det per automatik precis som…
Fallifall
Japp, det använder jag ofta! Jag tror att motsvarigheten är ”om ifall att”?

Stockholmska ord

Vidrigt Jag vet så klart vad vidrigt betyder men jag förvånas över hur lättsamt stockholmare använder det. Man kan prata om att det är mycket trafik, då är det ”vidrigt” mycket trafik. Ja, man kan prata om i princip vad som helst och om de inte tycker om det så använder de ordet vidrigt. För mig är vidrigt något fruktansvärt, i princip det värsta man kan tänka sig, och ett ord som jag måste säga att jag använder otroligt sällan i jämförelse. Någon fellow skåning där ute som har tänkt på det här också?

Kuf Tydligen en pajas eller liknande, jag vet fortfarande inte riktigt vad det är.

Vickning Första gången jag hörde ordet vickning var på mitt ex pappas 60-årsfest. Då satte jag nästan fyllekäket eller nattamaten (som jag säger på skånska) i halsen när jag fick höra att de kallar det för vickning, då tyckte jag att det lät så fjantigt. Idag har jag faktiskt själv börjat använda mig av ordet vickning, det är ett ganska bra ord men jag fnissar fortfarande lite tyst för mig själv varje gång.

Fräscht Är något motsatsen till vidrigt så är det gärna fräscht, haha.

Det finns så många ord som förvånar mig men det här var alla jag kom på just nu, haha, någon som känner igen sig?


33 kommentarer33 kommentarer om “skånska vs. stockholmska ”

  Fellow skåning boende i Stockholm här! Har bott här i fyra år nu och ja, jag känner igen mig i många punkter. Jag som är lite blygare tycker att det kan vara jobbigt med folk som härmar och skämtar med skånskan men jag försöker påminna mig om att de bara försöker skämta och inget annat. Men som du säger kan det hända rätt ofta och då tröttnar man lite. Klökas är världens bästa ord och hur kan man inte ha ett ord för det? Blir lika förvånad varje gång någon tittar undrande på mig när jag säger det haha. Kass är ett annat ord många inte förstår, att något är kasst-
  dåligt. Vidrigt har jag aldrig tänkt på som konstigt, eller så har jag vant mig utan att tänka på det. Lite kul är det att ha så många egna ord tycker jag ändå 🙂

  Reply

  Haha, just det kasst, det säger jag också 😀 Kväljning är ju en översättning av Klökas som Anna och Carolina skrev här. 🙂 Jag förstår att det är jobbigt när man är lite blyg och inte vill ha uppmärksamhet, då måste det vara så jobbigt! <3 Kram

  Reply

  Kul läsning! De skånska orden är helt nya för mig. När jag läser din beskrivning av Klökas tänker jag typ “att få kväljningar”..

  Reply

  De flesta stockholmare förstår skånska men det finns alltid någon som ska göra sig till.
  Däremot märker jag som studerar språk att skåningar har lättare för att lära sig tex spanska. Stockholmare pratar utländska språk med Stockholmsk dialekt. Ett exempel: om man säger meningen “soy de Estocolmo” på spanska och är ifrån Stockholm så har de i 8 fall av 10 samma ton/ dialekt som om de säger det på svenska: jag är från Stockholm. Samma käcka tonläge, vilket är helt fel i spanska. Ja, svårt att förklara men kanske du förstår.
  Skånska rules!!!!

  Reply

  Håller verkligen med dig om att dialekten sitter kvar när svenskar pratar andra språk, dock inte lika frekvent för de som är skåningar. När jag läste svenska på Lunds universitet fick jag lära mig att det beror på att skånskan är mer internationell i sin intonation än vad resterande svenska dialekter är. Det är även så att skånska barn snabbare lär sig att prata rent än barn från andra svenska landskap och då handlar det om att det tar längre tid för dem att lära sig att säga r än vad det gör för skånska barn. Jag förstår om många reagerar på att skånska barn snabbare lär sig att prata rent, då de kanske inte tycker att skånska är att prata rent. Men det får ni ta =)

  Reply

  Haha, åh tack för infon, tror aldrig man som skåning har fått höra att man pratar rent 😛 Så intressant! Kram

  Reply

  Haha jag förstår precis vad du menar och håller med, tycker även att det är vanligt med stockholmare som har svengelsk dialekt när de pratar engelska 😛

  Reply

  Pissa-kissa? Använder man kanske inte så mycket som tjej men är det inte också ett sådant ord som stockholmare inte hajar?

  Reply

  Haha är det sant? Det är också ett sånt ord som jag tänker är ett självklart ord. 😛

  Reply

  Så roligt inlägg, min kille som är Sthlmare lärde mig vickning, hade aldrig hört tidigare. Ibland gillar jag att drämma till med något redigt skånskt när jag är lite “full-i-fan” och dass exv. “hon är på dass” brukar höja på ögonbrynen på kontoret ibland, hehe vet inte om det är skånskt iofs men det är inget som mina vänner från Sthlm använder så ofta i alla fall ? Puss och kram

  Reply

  Haha, det låter ju lite grovt men man tycker ju att alla borde förstå det, utedass använder väl alla t.ex.? 😛 Kram

  Reply

  Skånsk bulle som inte alls är en bulle utan en fralla/macka/smörgås. Jag som inte är skåning men jobbat där en hel del blev lite förvånad första gången vi skulle få bulle på ett möte och in kom smörgåsar 🙂

  Reply

  Åh, hahahaha, det här problemet har jag fortfarande. För mig är en bulle en smörgås/fralla så ja säger ofta fel. Kram

  Reply

  Haha, jag är småländska men har samma problem med Stockholmare. Stockholmare kan dessutom inte höra skillnad på småländska och skånska vilket jag fascineras över.
  Jag har dock bott i Malmö i 10 år och måste addera några udda skånska ord som jag inte greppade när jag flyttade hit;
  Rullebö: skottkärra
  Åsså: också
  Bulle: kan vara allt från fralla till semla
  Klydda/klödda: när något krånglar/är jobbigt
  Hutta möget: släng skiten

  I Småland säger vi också klökas, kvälja är nog det rikssvenska alternativet 🙂

  Reply

  hej
  Kan “trösta” med att det är precis likadant åt andra hållet. Sambon är skåning och varjegång vi är nere i Skåne får man kommentarer/någon som härmar stockholmskan. Tror snarare att det handlar om att man gör en omedveten reflektion över hur andra pratar, än viljan att härma dem.

  Reply

  Haha! är stockholmare men har aldrig någonsin hört ordet vickning eller kuf, måste vara från den äldre generationen 😉
  sen måste jag ändå säga att jag som stockholmare upplever att vart än jag är förutom i sthlm (händer även här) så imiteras min dialekt av folk från andra städer, om inte minst av gbgare! Så jag tror detta berör alla som har lite starkare dialekt.
  Kram

  Reply

  Haha samma här. Fast jag blir imiterad av Stockholmare. Även om min Göteborgska är lååångt ifrån bred så blir det “halllåååå eller, hur e de mä daj”. Finns liksom ingen som pratar så. Och i mitt fall är det ALLTID män som “härmar” och börjar jämföra städerna ??‍♀️

  Reply

  Haha det har jag faktiskt inte tänkt på men det är ju så klart att ni också blir härmade 😛 Kram

  Reply

  Jag är uppvuxen i Skåne och bor i Stockholm, och speciellt hemom/inom har det varit många roliga diskussioner kring! Folk verkar inte förstå alls vad man menar, minns att någon uppfattade meningen “jag kommer inom dig” som något sexuellt/intimt. Lite obekvämt^^

  Reply

  Hahah, men försöker man se det från ett perspektiv utifrån så kan det ju faktiskt låta sexuellt 😛 Kram <3

  Reply

  jag är skåning som bott utanför skåne i 9 år och håller med. Det är så sjukt störigt att bli härmad och det är precis som folk inte kan hejda sig från att säga någonting och varje gång är det som om de är de första personerna som härmar en. De tycker det är väldigt roligt men de får mest onda ögat från mig 😉 Några skånska ord som jag använder ofta är totte istället för tofs (alltså gummibandet) och kränga (äta mycket)

  Reply

  Haha, är de orden också skånska? Det finns ju hur många som helst som jag tycker känns så självklara så jag tänker inte ens på att de är skånska. 😛

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här