Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

12:44 | November 3, 2016

veckans tips: skit i vad andra tycker, Lean in m.m

Lean in med min favorit Sheryl Sandberg

Först och främst tack till mina fantastiska och intelligenta vänner, Mikaela och Jonathan, som känner mig alldeles för väl och vet precis vad det är för böcker jag älskar att sticka ner näsan i. När jag fyllde år senast fick jag både en roman av dem och den här boken Lean in av Sheryl Sandberg. Jag har skrivit om Sheryl tidigare i Veckans tips här (klick!) och det var när jag fick den här boken som jag började fascineras av denna fantastiska kvinna.

Boken har fått mycket kritik, Sheryl Sandberg tycker nämligen att det är upp till oss kvinnor att själva ta ansvar för att t.ex. tvinga männen att dela upp arbetet i hemmet lika, att inte underskatta våra egna prestationer och att avancera i våra yrken med en kaxighet och attityd som kan likna männens. Många kritiserar Sheryl Sanberg för att det är lätt för henne att uppmuntra till det här, hon är ju redan operativ chef på Facebook, tjänar flera miljoner och kan betala för att få hjälp i hemmet osv. Jag håller inte med om den här kritiken! Jag kanske inte tycker att kvinnor nödvändigtvis ska anta en “manlig form” för att lyckas i arbetslivet men jag håller med Sandberg kring de flesta av hennes tankar och resonemang.

Varje dag i mitt yrke stöter jag på så fantastiska och drivna kvinnor som startar företag och går sin egen väg och som gör det så jäkla bra! Jag har en sådan stark tilltro till oss kvinnor och vår kompetens så att fenomen som t.ex. könskvotering nästan känns som en förolämpning. Sheryl Sandberg tar upp ett exempel från en studie där studenter har fått läsa en berättelse om en riskkapitalist, den ena gruppen får läsa berättelsen om en riskkapitalist som heter Heidi och den andra får läsa om Howard. Bortsett från namnen så är berättelserna identiska och trots det upplever gruppen som läser om Heidi henne som en riktig bitch medan gruppen som läser om Howard uppfattar honom som en “skön snubbe” man gärna vill hänga med. Galet va?

Det säger ju en del om hur bl.a. vi kvinnor (men även män så klart) borde ändra vår inställning till framgångsrika kvinnor och jag hade kunnat fortsätta skriva om den här boken i en evighet men istället för det tycker jag att ni ska läsa den! Är det någon som redan har läst den får ni gärna berätta vad ni tyckte?

IMG_5037

→ Anonymt samtalsstöd i app-form

En vän till mig gör sin praktik hos ett företag som har tagit fram appen Blue Call. Första gången jag hörde talas om konceptet tyckte jag det var alldeles klockrent. Jag vet precis hur det är att må dåligt och jag har många gånger känt i sådana situationer att jag inte orkar söka hjälp. Det är ju just där och då jag mår dåligt, inte om en vecka när jag har lyckats få en tid hos min terapeut. Tjejerna bakom Blue Call vill tillgodose just det här behovet. Lider du av psykisk ohälsa så ska du kunna ringa anonymt och antingen bara få prata med en volontär som kan lyssna eller så kan du betala en liten peng för att få prata med någon som har specialkompetens inom psykisk ohälsa och samtalsstöd över telefon. Och vad som gör det hela ännu bättre, du kan ringa dygnet runt, alla dagar i veckan. Ni kan läsa mer om Blue Call här(klick) och ni kan ladda ner appen i Itunes här (klick)!

→ Varför du ska skita i vad andra tycker – Josefin Dahlberg

Jag vet att jag ofta refererar till min sorg när jag pratar om mina känslor eller vissa beteenden, men sorgen har verkligen förändrat mig i perioder. En tid började jag ifrågasätta mig själv väldigt mycket vilket är olikt mig som för det mesta alltid har struntat i vad andra tycker. Ett bra exempel är när alla sa att jag aldrig mer skulle få ett jobb p.g.a. min blogg, men jag kände på mig (vi kan väl säga att jag lyssnade på min magkänsla) att jag skulle ångra mig om jag inte hade fortsatt med det som alla kallade för bloggfenomenet. Idag är jag så glad att jag inte lyssnade på andras åsikter om mitt val att blogga och jag är en av, ja vad kan det vara runt 50-100 personer (?) i Sverige, som kan livnära mig helt och hållet på min blogg om jag hade velat det.

Tack vare min blogg fick jag jobberbjudanden redan innan jag var klar med min utbildning, och tack vare min blogg har jag kunnat tacka nej till flera av dem för att jag vill göra något annat. Och var vill jag komma med det här då? Jo, som jag skrev så hade jag en ganska lång period där jag var rädd för att min mamma var en så stor del av den jag var och min trygghet, att jag började känna att jag aldrig någonsin skulle bli lika stark igen utan henne. Jag började ifrågasätta min egna kapacitet!

De senaste månaderna känner jag däremot att jag har börjat hittat tillbaka till den jag en gång var! (Äntligen, efter tre långa år!) Jag börjar hitta tillbaka till den Linn som kör sitt egna race och struntar i vad andra tycker (för det mesta i alla fall). Och igår fick jag extra mycket pepp när jag under lunchen lyssande på bästa Jossans nya minipodd. Jag älskar Jossan och hennes inställning till jobb, livet, ja allt. Och för mig som inte är riktigt poddfrälst ännu så funkar minipoddar på 10 minuter så mycket bättre än de som är en timme långa. Lyssna på Jossans första minipodd-avsnitt “Varför du ska skita i vad andra tycker!” här(klick)! 

Vill du läsa mer?
Här(klick!) hittar du fler Veckans tips-inlägg!


10 kommentarer10 kommentarer om “veckans tips: skit i vad andra tycker, Lean in m.m”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Hej! Den kvotering som diskuteras för att bryta strukturell ojämställdhet handlar INTE om att en sämre kvinna ska få ett jobb istället för en bättre man. Det handlar om att om en man och en kvinna har LIKVÄRDIGA kvalifikationer ska kvinnan väljas. Detta eftersom att vi har en överrepresentation av män på många positioner, män som hamnat där trots att de INTE har den bästa kompetensen. Hur är det en förolämpning att vid likvärdiga kandidater då välja kvinnan? Rätta mig om jag har fel men resonemanget du, och många andra som är emot kvotering, för låter som att det utmynnar i att kvinnan istället ska prestera mer än motsvarande man för att bli vald. Rätta mig som sagt om jag har fel, förklara gärna hur du tänker. Jag blir nyfiken på hur tankegången går gällande att det skulle vara en förolämpning eftersom det verkligen inte handlar om att kvinnan skulle glida in på en räkmacka på något sätt utan snarare om att bryta ett strukturellt beteende där män väljs trots att de inte den bästa för tjänsten.

  Reply
 • För att förtydliga menar jag alltså vid likvärdiga kandidater till en tjänst. Där vet vi att män traditionellt väljs framför kvinnorna. Vi vet också att det inte är direkt ovanligt att mannen väljs framför kvinnan även om han har sämre kvalifikationer.

  Reply
 • Jag kan inte förstå att kvinnor kan se kvotering som en förolämpning. Många kvinnor anger som motargument att de t.ex. vill få jobbet pga av sin kompetens och inte för att hon är kvinna. Men många män sitter ju på sina positioner just för att de är män, – inte för sin kompetens! Kan vi inte släppa på stoltheten och skynda på mot ett mer jämställt samhälle. Det går ändå väldigt långsamt. För att få bukt med denna strukturella ojämställdhet kanske vi behöver radikala åtgärder som kvotering. Och hade vi förr inte haft dessa “radikala feminister” som människor numera blir så stötta av hade nog ingen av oss ens haft rösträtt idag…

  Reply
 • Gah, jag har vart LIVRÄDD för att inte få jobb på grund av att jag skriver saker i en blogg. Typ att ingen kommer ta mig seriöst för jag mest skriver saker med inslag av humor osv. Blä, så himla självdestruktivt. Men nu så har jag faktiskt övat på att tänka “vad vill jag skriva om om jag inte bryr mig om vad andra tycker” så gör jag det :D…och det är underbart! hehe. *frihet*

  Reply
 • Låter så bra! Kör på! Kram

  Reply
 • Boken är bra, men sen har ifs Sheryl själv backat från några av de uttalandena hon gjorde i boken, att det finns faktorer som man inte kan styra över och att allt kanske inte är så svart eller vitt som hon stundtals framställde det som; https://www.facebook.com/sheryl/posts/10156819553860177

  Reply
 • Det förvånar mig inte för 5 öre att man ser så olika på en framgångsrik kvinna jämnfört med en man. Det är väl mer eller mindre känt att om en kvinna och en man har samma yrke, så måste man som kvinna kämpa avsevärt mycket hårdare för att “bevisa” att man är lika kompetent som sina manliga kollegor. Tänker så främst på kvinnor inom mansdominerade branscher, som t.ex bygg. Man blir så arg…. 🙁

  Reply
 • Det finns så många missförstånd och förutfattade meningar när det kommer till könskvotering. För att komplettera Sandras och Linas superbra kommentarer: om vi bara kan se hur det både historiskt har sett ut och fortfarande, 2016, ser ut – att det är MÄN som blir kvoterade av MÄN, och att det nu är dags att faktiskt bryta denna onda cirkel. För det är precis som du säger Linn, att kvinnor har en fantastiskt kompetens, minst lika bra som män, och därför är det inte en förolämpning att kvotera in kvinnor utan endast rättvist.

  Reply
 • Tusen tack för att du skriver så fint om BlueCall! Stor kram Caroline

  Reply
 • Det var det minsta jag kunder göra, jag gillar verkligen att företag som ni finns. Kram

  Reply