Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

15:53 | August 10, 2016

före och efter – köket

Renovering av lantstället!

Jag har fått en del frågor och önskemål om att ni vill se hur huset såg ut innan vi köpte det så jag tänkte att jag gör en liten serie med inlägg där ni får se hur rummen såg ut innan och hur de ser ut nu. Det är ju en pågående process och vi har fortfarande en hel del småfix kvar men det är kul om ni får följa med under resans gång och vi börjar med köket!

Skärmavbild 2016-08-05 kl. 08.56.06 Skärmavbild 2016-08-05 kl. 08.56.15

Förebilder köket

Så här såg köket ut på bilderna när vi för första gången såg huset på Hemnet. Det var under vår semester på Mauritius vid årskiftet som Mattias ramlade över det här projektet och det vi föll för och varför vi bestämde oss för att åka och titta på huset var för den underbara utsikten och sjötomten. Vi visste att vi skulle behöva göra en helrenovering av huset om vi skulle få det som vi ville men så här med facit i hand så har det varit värt varenda kraftansträngning!

IMG_0777 copyIMG_0764 copyIMG_0765 copyDSCF0482 copy

Processen 

På de här bilderna ser ni hur köket sakta men säkert har vuxit fram. Jag var ganska säker på att vi skulle ha grått kök med marmor och mässingdetaljer och när jag visade Mattias lite inspirationsbilder från Pinterest så gillade han verkligen idéen. Det svåraste var att veta om allt skulle se bra ut tillsammans när det var klart.

Tips!

  • Det jag var mest orolig för när jag valde färg till våra luckor var att den grå nyansen skulle ha för mycket beige i sig. Jag var ute efter en kall grå ton och när vi skulle köpa färg bad jag därför om alla grå färgprover de hade. På så sätt kunde jag jämföra färgerna med varandra. Ser man bara en grå färg så är det svårt att urskilja undertoner men när man ser en grå färg med beige i sig vid sidan av en kallare grå så blir det väldigt tydligt.

Vi använde ju oss delvis av de gamla köksluckorna och när de skulle in på sprutlackering fick jag välja färg på små lappar som var 2×4 cm stora och det var alltså riktigt svårt att få en bild av hur det skulle bli om man målade ett helt kök. Då var marmorn redan beställd men jag hade inga prover på hur den såg ut och sedan fick jag sitta och jämföra färgprovet till luckorna med ett av mina armband för att se hur det skulle passa till handtag i mässing.

Tips!

  • När man sprutlackerar luckor så är det lätt att glömma bort sidorna av skåpen. Som ni ser på bilden här nedan så är vänster sida av ena kylen och sidan på högskåpen vita. Vi missade nämligen det och fick beställa sidor i efterhand som vi nu har lämnat in på sprutlackering i samma grå nyans.
DSCF1343 DSCF1344double DSCF1347 DSCF1359

Det färdiga resultatet

Så här ser köket ut idag och vi är så nöjda! Det känns modernt men ändå ganska neutralt och som en design som kommer hålla länge innan vi tröttnar på det. Som ni såg på före-bilderna så var köket ganska konstigt planerat förut. På bilderna såg det ganska rymligt ut men köksön var gigantisk och tog upp jättemycket plats i vardagsrummet. Matplatsen i mitten av köket var ganska stor men inte tillräckligt stor för ett bord med sex-åtta stolar vilket var det vi minsta ville få plats med.

Istället så halverade vi köksön och flyttade den till mitten av köket för att få en mer öppen planlösning och så har vi byggt ut vardagsrummet så att vi har fått en matplats med husets bästa utsikt (bilder kommer längre fram). I köket har vi en köksö i marmor med barstolar där vi kan umgås när vi lagar mat och äta mindre måltider så som frukost och lunch. Vi har ju även en köksö i lägenheten i stan och det är så härligt när man har gäster och fixar i köket och samtidigt kan umgås.

Det här har vi gjort

→ Flyttat den gamla köksön för en öppen planlösning

→ Kapat den på hälften och klätt den i marmor

→ Tagit bort hela delen med vitrinskåp

→ Ersatt dessa med högskåp (jag hittade luckor som såg ut som våra på IKEA som heter Metod/Maximera)

→ Lämnat luckorna på sprutlackering, både de gamla luckorna och de nya

→ Färgen på luckorna kommer från Jotun och färgkoden är S-5000-N

→ Bytt ut alla bänkskivor från svart granit till vit marmor

→ Bytt ut alla handtag mot nya i mässing från Buster + Punch

→ Köpt ny spishäll och fläkt från Gaggenau till köksön

→ Bytt ut diskhon och blandaren till nya i mässing


7 kommentarer7 kommentarer om “före och efter – köket”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här