Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

16:45 | December 21, 2015

före och efter redigering

IMG_7461 copyofixadIMG_7461 copyIMG_6007 copy2IMG_6007 copyIMG_7338 copyofixadIMG_7338 copy

Så här ser mina bilder ut före och efter redigering i Photoshop!

Jag brukar få lite frågor om hur jag redigerar mina bilder här i bloggen och jag tyckte det var lite kul att visa er hur bilderna ser ut innan jag har fixat med dem i Photoshop. Nu har jag ju äntligen investerat i en superkamera och ett superobjektiv som jag tänkte berätta mer om för er inom kort. Det var en otrolig skillnad att gå från en Canon EOS 70D till en Canon EOS 6D som till skillnad från 70D är en fullformatskamera. Men den största skillnaden är att bilderna bli skarpare och med ett bättre djup.

Så man ska inte tro att bara för man köper en fin kamera så kommer man ta lika fina bilder som bloggare gör. Jag har fått lite mail från läsare nämligen som har blivit besvikna på bildkvaliteten när de har lagt så mycket pengar på en fin kamera. Jag fotar nästan uteslutande manuellt (vilket innebär att jag ändrar alla inställningar varje gång jag ska ta en bild för att få till det perfekta ljuset, djupet och skärpan) och det tar lång tid att lära sig.

När jag har en fin bild så fixar jag sedan ytterligare med ljus, skärpa och färger i Photoshop som ni kan se på bilderna ovan. När jag ser före- och efterbilderna själv så känns det ungefär som första gången jag var i Thailand och jag blev jättebesviken för allting var inte alls lika turkost och fint som på bilder och tv. Men t.o.m. reseprogram filmas med speciella kameror med ett filter som förstärker färgerna eller så fixar man det i efterhand. Och för mig som är uppvuxen med en mamma som jobbade med foto och hade ett tiotal olika systemkameror så tycker jag ju att det är en del av konsten med att jobba med bilder för det är ett otroligt kreativt och skapande yrke.

Vi bloggare tar en bild av verkligheten och sedan gör vi den ännu finare! Men jag förstår att man ibland i vår filtrade vardag (på Instagram, i bloggar och andra sociala medier) kan känna oss lurade av hur det sedan ser ut i verkligheten. Sedan är det ju även så att vissa omgivningar och ljus är väldigt svåra att fånga på bild och det blir inte alls lika vackert som i verkligheten så då krävs helt enkelt lite mer efterarbete i ett fotoprogram. Jag tänkte som sagt skriva lite mer om min kamera och mitt objektiv i nästa fotoinlägg och lämna gärna en kommentar om ni har frågor som rör detta? Och vad tycker ni om att vi bloggare redigerar våra bilder så här? För mig är det en del av vardagen och känns som en självklarhet men jag är nog ganska arbetsskadad också.


11 kommentarer11 kommentarer om “före och efter redigering”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Jag tycker att denna typ av redigering är jättebra! Jag vill se fina bilder och oftast tycker jag att man måste ändra ljuset, kontrasten osv för att få bilden att se ut som föremålet/platsen faktiskt gör i verkligheten. Jag tycker däremot inte det är ok att redigera kroppen på människor. Ta bort fett, förstora brösten, släta ut hyn så den ser onaturlig ut etc.

  Hur har du lärt dig att bli så bra på att fota och att använda dig av alla inställningar? Jag är själv intresserad av fotografi och vill gärna lära mig 🙂

  Reply
 • Vad kul, jag tycker precis som du! 🙂 Jag gick en tvådagars fotokurs som Canon har några gånger om året. Då fick jag lära mig allt i teorin och sedan är det bara att träna, träna och träna. Jag kan verkligen rekommenderar att gå en snabbkurs. kram 🙂

  Reply
 • Håller med dig om att man ofta inte kan fånga med ett foto hur vacker verkligheten är, vilket gör att man tvingas redigera ljuset ibland 🙂

  Reply
 • Största skillnaden är att man kan se någonting i sökaren. Den är lika stor som till de äldre analoga kamerorna.

  Reply
 • hmm, jag hänger inte riktigt med? Du menar att objektivets ingång till kamerahuset inte beskärs? För sökaren kan man ju se genom även i en 70D 🙂

  Reply
 • Nej, jag menar att sökaren är större. Att fokusera ett objektiv manuellt med en 6D/5D är betydligt lättare än att fokusera manuellt med en 7D/70D. Bra för äldre människor som inte har syn som en 20-åring.

  Reply
 • Ah då är jag med 😀

  Reply
 • Jag fotar alltid i RAW och då måste man redigera i efterhand eftersom bilden inte “autoredigeras” i kameran som en JPEG. Men jag försöker hålla det naturligt, utan att övermätta färger osv. När det kommer till att redigera människor kan jag ta bort någon finne eller så och kanske redigera osmickrande skuggor. Skulle aldrig börja skulptera om ansiktet på en portträttbild 🙂

  Reply
 • Ja det är ju sant 🙂

  Reply
 • Åh vad kul att se! Dum fråga kanske, men skulle inte du kunna dela med dig av hur du gör i Photoshop? Skulle verkligen vilja veta 🙂

  God jul!

  Kram Lisa

  Reply
 • Absolut, jag kan skriva ett inlägg om det! Tack för tipset! Kram och God fortsättning!

  Reply