Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

10:56 | June 4, 2015

Suicide Zero

Kära ni! Här är en video som jag önskar att alla tittar på! För lite mer än två år sedan förlorade min vän sin älskade flickvän som begick självmord och i vintras vann han en auktion i Musikhjälpen och priset var en intervju i Skavlan. Den här intervjun valde han då att ge bort till en helt fantastisk kvinna som heter Ludmilla och som har startat Suicide Zero efter att hon förlorade sin dotter som tog livet av sig. Jag kan verkligen relatera till det hon säger för jag kommer aldrig kunna veta helt säkert att min bror inte tog en överdos för att ta livet av sig. Inte mycket tyder på det utan det tyder på att det var ett misstag men jag kommer aldrig att få veta till hundra procent.

Jag kan inte räkna på alla mina fingrar och tår hur många gånger vi var rädda att min bror skulle ta sitt liv. Han levde ett väldigt självdestruktivt liv i perioder och led av depressioner redan tidigt i tonåren. Jag minns att vi, när han var försvunnen i perioder, bara satt och väntade på att telefonen skulle ringa och någon skulle berätta att han inte fanns mer. Jag vet därför också den vanmakt man känner när någon mår dåligt och man inte vet vad man ska göra för att hjälpa till. Därför är Suicide Zero så viktigt! Man ska våga bemöta och prata om självmordstankar för antalet självmord i yngre åldrar ökar. Man måste lyckas fånga upp och hjälpa de som mår dåligt och därför måste en organisation som Suicide Zero att finnas. Jag minns hur frustrerade vi var när vi om och om igen sökte hjälp för min bror men ingen kunde riktigt hjälpa honom eller ville hjälpa honom. Det finns många bra saker med vårt välfärdssystem men det finns också många brister. En av dem, om ni frågar mig, är psykvården.

Precis som Ludmilla säger en bit in i klippet så tror jag att många unga idag mår dåligt för att de inte kan leva upp till de krav som ställs på en perfekt yta. Sociala medier brer definitivt på känslan av otillräcklighet och jag ser det som min skyldighet att sprida det här budskapet vidare och jag hoppas att ni vill göra det också. Kunskap krävs för att hitta och hjälpa de som behöver hjälpen som mest och självmord kan förhindras! Om ni vill läsa mer om Suicide Zero kan ni göra det på deras hemsida SuicideZero.se (klick!). Där kan ni även skänka bidrag, och det behövs verkligen, alldeles för lite pengar går idag till självmordförebyggande program och trots det är det sex gånger fler som tar sitt liv varje år än som dör i trafiken.


12 kommentarer12 kommentarer om “Suicide Zero”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • <3
  Bra inlägg och mkt viktigt ämne

  Reply
 • Ja, denna perfekta fasad. Alla försöker toppa varandra med Instagram, FB etc och få till den perfekta fasaden, de perfekta bilderna som ska spegla det perfekta livet. Det gör ont när jag tänker på hur många som mår dåligt över denna press och stress de känner inombords. Önskar fler personer skrev som du. Du har en bra balans i din blogg. Ibland döljer sig en stor sorg bakom de stora fina bruna ögonen, det vackra leendet. Ihop med din text när du är låg ser man de ledsna ögonen och det tomma skrattet. Och vet du vad? Det är bra att vara mån om sitt privatliv och inte dela med sig av allt till främmande människor. Men de gånger du gör det, även om det är mer sällan, så hjälper du någon. Att bara ibland faktiskt våga skriva att “idag är ingen bra dag”. Att faktiskt våga visa sig sårbar. Bloggare som hjälper till att lyfta de svaga är stort. Och det tycker jag att du ofta gör.

  Reply
 • Tack för din underbara kommentar och att du tog dig tid att skriva så fint till mig, det värmer verkligen <3

  Reply
 • Vi måste börja prata om psykiska problem som sjukdomar, inte som personlighetsfel! Att ta självmord är ett symtom på en sjukdom som råkar befinna sig i hjärnan. Så bra att fler och fler offentliga personer tar upp detta, även de som inte personligen lider av dem…

  Reply
 • Jag håller helt med!

  Reply
 • Jag är verkligen ledsen att höra att du förlorat din bror! <3
  Tack snälla du för att du sprider informationen om Suicide Zero!

  Varm kram

  Reply
 • Hej! Tack för ditt inlägg om detta viktiga ämne. Jag miste min äldsta son i suicid november 2013. Har gjort löpande inlägg på min blogg om sorgen och suicid och även varit med i lite tidningar, om just det här att vi måste börja prata om detta tabubelagda ämne. Jag hade för ett tag sen en uppmaning på min blogg att försöka få andra bloggar att våga göra inlägg om detta svåra. Var en hel del som hakade på. Är glad att fler och fler vågar prata om detta. Ett viktigt ämne är också att för varje självmord så finns föräldrar, syskon, partners, vänner kvar som själva upplever ett helvete och många gånger hamnar i psykisk ohälsa. Detta kostar samhället massor och är fruktansvärt för oss att uppleva. Som förälder får man bara ett dödsbud sen står man helt ensam. Tysen tack för ditt viktiga inlägg! Kramar Pia/ Ateljé Skogslyckan

  Reply
 • Åh <3
  Jag har gått in och beställt 2 armband, ett till mig och ett till min mamma.
  Min bror gick bort för 2 år sedan genom att ta sitt liv och jag känner så väl igen mig i det hon säger i videon.
  Innan det hände oss tänkte jag också att det bara händer en "problem" familj, så fel man kan ha..
  Detta är så viktigt att ta upp och våga prata om, du är fantastisk Linn!

  Kram

  Reply
 • Vad är en “problem familj” enligt dig?!

  Reply
 • Hej!
  Så himla bra och viktigt att du skriver om detta. Nu när jag blivit äldre har jag förstått hur många det är som faktiskt mår dåligt och att det inte bara är en viss typ av människor som drabbas. Som anhörig känner man sig helt hjälplös och det är så hemskt att inte kunna hjälpa den man älskar.
  Kram!

  Reply
 • Jag har en son 22år som loger hela dagerna sjukhuset släppte honom hem. Jag är jätte ledsen och hur kan jag hljälpa rill honom.
  En mamma

  Reply
 • Hej Djeni, läs på deras sida här: http://suicidezero.se/har-kan-du-fa-hjalp/ om var du kan söka hjälp. Kram

  Reply