Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

20:17 | September 10, 2014

myter och sanningar inom hudvård

Jag hittade några anteckningar jag gjorde under Annica Joensuus föreläsning i Palma som jag tänkte kunde vara kul för er att ta del av. Annica är ordförande i Svenska Hudterapeuters Riksförbund (SHR) och jag måste säga att hennes föreläsning Myter och Sanningar inom Hudvård var en av de mest intressanta föreläsningar jag har varit på när det kommer till hud och skönhet. Jag önskar att jag hade hunnit anteckna allt hon sa men här är i alla fall det jag tyckte var intressantast. Det här inlägget borde ni inte bara skumma genom, utan läs allt!

Huden består av:
– svett
– fett
– keratin
– vitaminer(A)
– vänliga mikroorganismer

Vad är porer?
Hårsäckarna är de porer som syns för ögat och därifrån kommer talg från talgkörtlarna som sitter halvvägs ner till hårsäckarna. Talg är trögt så dessa ’porer’ kan bli förstorade. Svettkörtlar däremot är de riktiga porerna som ej syns för att de är för små. Dessa är jättevitkiga för huden och medverkar för att skapa ett surt ph-värde (en så kallad syramantel) så att inte farliga bakterier trivs. Dessa porer kan aldrig bli förstorade för de har en muskel som drar ihop sig men däremot kan hårsäckarna bli förstorade p.g.a talget och när hårsäckarna (som vi brukar kalla för porer) har utvidgats kan de inte krympa igen. Däremot kan man peela, rengöra osv. så att de syns mindre.

Vad är pormaskar?
Det vi kallar för pormaskar är svarta eller vita komedoner som det också heter. Svarta pormaskar är inte smuts utan talg. Annica tycker att vi ofta rengör oss alldeles för mycket! Orenheter är inte smuts och avgaser och yttre faktorer lägger sig på huden men det tränger inte ner i porerna och man behöver alltså inte dra ut den här smutsen utan det är talg som har stockat sig i mynningarna. När talget kommer i kontakt med syre då oxideras talget och blir svart. Det kan innehålla lite keratin också som är döda hudceller. På en vit komedon där har översta hudlagret vuxit över och en sådan går inte att trycka utan sådana måste stickas hål på men det gör man inte hemma själv. Finnar uppkommer när det uppstår en inflammation i en talgkörtel, alltså i en hårsäck där talgkörtlarna sitter. En vanlig myt är att huden hos en person med akne skulle vara smutsig eller oren, men så är alltså inte fallet.

Hur förebygger man rynkor?
– genom att dricka vatten
– C-vitamin i ansiktskräm, jag testar en just nu som jag hoppas jag kan rekommendera längre fram
– cirkulationsökande produkter och behandlingar
– ansiktsmassage
– Hyaluronsyra är bra för understa hudlagret, återfuktar vilket plumsar ut huden och förebygger rynkor (Update: OBS! En läsare tillade att det inte alltid är så bra för de med extra känslig hud)

En av tjejerna tipsade mig sedan om produkten Exuviance daily defence fluid som minimerar porer genom att kontrollera talgproduktionen och balanserar. Det är även talg som gör att man får fet och glansig hy som jag vet att många av er läsare också lider av (precis som jag).

Lämna gärna en kommentar om ni tyckte att det här inlägget var kul/ intressant att läsa. Några av er kanske redan kände till det mesta?


0 kommentarerLeave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här