Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

10:36 | June 24, 2014

Bra och dåligt med att träna Xtremefit

Nu har jag tränat Xtremefit tre dagar i veckan i snart tio veckor så jag tänkte att en liten sammanfattning av min träningsupplevelse skulle vara på sin plats. Det blir lättast att dela upp inlägget i positivt och negativt och jag börjar med det som är bra. Om det är någon som tränar Xtremefit eller liknande så får ni jättegärna dela med er av era erfarenheter under det här inlägget, det är alltid roligt att höra vad andra tycker!

Tummen upp:
Att någon säger åt mig vad jag ska göra! Det tror jag är den viktigaste delen för många och det faktum att vår tränare konstant pushar oss för att nå bättre resultat. Jag tränade tre gånger i veckan innan jag började med Xtremefit men såg inte ens i närheten av samma resultat.

Ett starkare psyke! Under mina veckor med Xtremefit har jag verkligen fått lära mig att min kropp klarar så mycket mer än vad jag tror. Det handlar absolut om styrka och muskler men till största delen handlar det om psyket och inställningen till det man gör. Nu är det inte bara tränaren som pushar mig utan jag pushar även mig själv till att ge det där lilla extra och nå bättre resultat.

Att bygga muskler! Jag älskar att känna hur stark min kropp har blivit och visst är det kul när magmusklerna syns men det jag njuter mest av är att känna att kroppen håller ihop och orkar sträcka på sig mer än tidigare. Det och att min kondition har blivit så mycket bättre.

Mindre krämpor! Det är helt sjukt för jag har alltså haft migrän sedan jag var 15 år gammal och jag brukar ha migrän ganska ofta men (peppar peppar ta i trä) jag har inte haft migrän på 10 veckor, alltså sedan jag började med Xtremefit. Jag har dessutom sällan ont i nacke, skulderblad och rygg som jag alltid fick när jag satt framför datorn förut.

Gemenskapen! Jag kan vakna en morgon och inte alls känna för att gå upp till träningen MEN jag gör alltid det. Jag har inte missat ett enda pass på tio veckor bortsett från när jag var i Barcelona. Är jag hemma har jag alltid gått till träningen oavsett vad! I början tyckte jag det var så skönt att ha kommit igång så jag skuttade upp ur sängen och sprang ner till parken. De senaste veckorna har det blivit rutin och även om jag kan känna mig hängig på morgonen så mår jag alltid så bra när jag går ifrån ett av våra pass. Adrenalinet och lyckokänslorna pumpar och även om man knappt orkar prata så är jag alltid så glad för att jag har fått kämpa och torterats tillsammans med mina vänner i en timme, haha.

Nästan som meditation! När jag har gått till gymmet på egen hand förr har jag alltid tänkt på en massa andra grejer jag måste göra under tiden jag har tränat. Det har aldrig blivit total avslappning för mig (inte ens när jag kör yoga, då snurrar det nästan ännu fler tankar i mitt huvud) men på ett Xtremefit-pass tränar jag så intensivt, hårt och hela tiden så jag existerar liksom bara precis just där och då. Den känslan uppnår jag sällan och det är så skönt att bara få rensa skallen på alla tankar och måsten.

Att bli piggare och gladare! Ni som läser min blogg vet ju vad jag har gått genom de senaste åren och jag kan säga att Xtremefit i kombination med min terapi har räddat mig. Jag har fått tillbaka min stryka och jag är piggare och gladare än vad jag har varit på länge. Jag tror att det finns en stark koppling mellan vårt psyke och vår fysik och jag tror att man måste ägna sig åt båda för att kunna må riktigt bra.

Tummen ner:
Att börja svettas! Det är inte mycket jag tycker är negativt med Xtremefit-träningen men något som var påfrestande den första månaden var att jag började svettas mycket mer. Jag har aldrig svettats särskilt mycket men då svettades jag t.o.m. när jag satt still och inte rörde på mig. Det var väldigt obekvämt men nu verkar min kropp ha anpassat sig för det har nästan försvunnit helt och det är väldigt skönt.

Skaderisken! Jag tror det är viktigt att känna sin egen kropp när man börjar på Xtremefit. Det är en jättebra träningsform men man tränar ofta i större grupper och man tränar väldigt intensivt och hårt. Jag är glad att jag har tränat med en PT tidigare så jag vet hur jag ska spänna bålen och placera kroppen i olika övningar för att få maximal effekt och minst skador. Vissa övningar är nya även för mig och då tror jag det är viktigt att fråga tränaren en extra gång så att man gör rätt. Vi kan vara upp till 30 personer i vår grupp och det är omöjligt för tränaren att se så alla gör rätt. Och tränar man för hårt och belastar fel är det väldigt lätt att skada sig. Känner jag att det gör minsta lilla ont i t.ex. mitt knä (p.g.a. min gamla knäskada) så ber jag om en annan övning och det finns alltid alternativa övningar om man får ont någonstans.

Att bli beroende av träning! Jag vet inte om det är positivt eller negativt men jag har blivit lite lätt beroende av att träna (men det brukar jag bli när jag verkligen kommer igång så det har nog med ens personlighet att göra också). Jag får en sådan kick av Xtremefit-passen och går ofta till gymmet en eller två gånger i veckan extra utöver våra tre träningspass. Jag märker när min kropp blir för trött och då tar jag det lugnare en vecka men jag tror det är lätt att ta ut sig för hårt också så man ska nog vara lite försiktig i början.


0 kommentarerLeave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här